Hlavní obsah

Americké vojenské síly jsou teroristé, prohlásil íránský parlament skrze nový zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Parlament zákon schválil v reakci na rozhodnutí USA neprodloužit výjimky ze sankcí na obchodování s íránskou ropou.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

 

Íránský parlament schválil zákon, který americké vojenské síly prohlašuje za teroristické. Rozhodnutí přišlo den poté, co USA oznámily, že neprodlouží výjimky ze sankcí na obchodování s íránskou ropou.

Článek

Íránští zákonodárci v úterý schválili zákon, který označuje všechny americké vojenské síly za teroristické. Reagují tak na pondělní prohlášení Bílého domu neprodloužit výjimky ze sankcí na obchodování s íránskou ropou.

Zákon představuje další posun od nové legislativy z minulého týdne, v němž íránský parlament prohlásil za teroristy pouze americké vojáky na Blízkém východě. Krok tehdy přišel v reakci na rozhodnutí Spojených států ze začátku března, kdy prezident Donald Trump zařadil íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací.

Pro zákon se v úterý v Teheránu vyslovilo 173 z 215 poslanců. Proti byli jen čtyři členové, zbylých 38 přítomných se zdrželo hlasování. Íránský parlament čítá celkem 290 mandátů.

Trumpova administrativa znovu uvalila sankce na íránský energetický sektor již loni v listopadu. Rozhodnutí přišlo šest měsíců poté, co USA odstoupily od mezinárodní dohody z roku 2015 o íránském jaderném programu. Výjimku tehdy měli jen tradiční odběratelé ropy, kam patřilo celkem osm států: Japonsko, Jižní Korea, Turecko, Čína, Indie, Itálie, Řecko a Tchaj-wan. V pondělí následně Trump oznámil, že zmíněným zemím výjimky ze sankcí na obchodování s ropou neprodlouží. Ty mají státům vypršet na začátku května.

Íránské ministerstvo zahraničí poté oznámilo, že rozhodnutí Spojených států neprodloužit zemím výjimky na obchod s íránskou ropou nemá „žádnou hodnotu”. Zároveň je ale podle svých slov v kontaktu se zahraničními partnery a hodlá podle toho jednat.

Doporučované