Hlavní obsah

Íránské revoluční gardy jsou teroristé, tvrdí USA

USA označily íránské revoluční gardy za teroristickou organizaci.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com

 

Reklama

Spojené státy zařadily íránské revoluční gardy na seznam zahraničních teroristických organizací. V pondělí to oznámil americký prezident Donald Trump. Agentura AP krok USA považuje za výjimečný, neboť Washington dosud nikdy formálně neoznačil ozbrojené síly jiného státu za teroristickou skupinu.

Článek

„Íránské revoluční gardy jsou hlavním prostředkem íránské vlády k řízení a uskutečňování světových teroristických akcí,“ uvedl v prohlášení Trump. Označení gard za teroristické uskupení podle Trumpa jasně ukazuje na rizika pro ty, kteří by s nimi chtěli spolupracovat, případně je podporovat. „Pokud s íránskými revolučními gardami obchodujete, tak sponzorujete terorismus,“ dodal.

Teherán již o víkendu, kdy se o zařazení íránských revolučních gard na černou listinu spekulovalo, pohrozil stejným odvetným krokem. „Jestli budou revoluční gardy zařazeny na americký seznam teroristických skupin, my umístíme armádu té země (USA) na černou listinu teroristů hned vedle Daeše (organizace Islámský stát),“ ujistil na svém Twitteru předseda íránského parlamentního výboru pro národní bezpečnost Hešmatolláh Faláhat Píšeh.

Íránské revoluční gardy (známé pod názvem Pasdaran) byly vytvořeny po revoluci v roce 1979 na její obranu proti zahraničním a vnitřním hrozbám. V Íránu mají gardy významnou politickou a ekonomickou váhu. Americká vláda významně zasáhla íránské revoluční gardy už v roce 2018, když uvalila sankce na desítky jednotlivců a firem, které je financují.

Kritici Trumpova rozhodnutí zařadit celé gardy na teroristický seznam varovali, že podobný krok by mohly proti americkým vojákům a činitelům tajných služeb učinit i nepřátelské státy. Trump ale trvá na tom, že umístění gard na černou listinu jen odráží skutečnost. Administrativa amerického prezidenta si od tohoto postupu slibuje další izolaci islámské republiky, kterou nejen USA, ale také Izrael považují za hrozbu stability na Blízkém východě.

Reklama

Související témata:

Doporučované