Hlavní obsah

Írán, Rusko a Turecko proti Trumpovi. Americký prezident by Golanské výšiny přiřkl Izraeli

Trump vyzval k uznání suverenity Izraele nad Golanskými výšinami.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump skrze Twitter navrhnul uznání izraelské suverenity nad Golanskými výšinami, které leží na syrsko-izraelských hranicích. Proti tomu se vymezilo hned několik států.

Článek

Izrael o území na hranicích se Sýrií bojoval od roku 1967 v takzvané šestidenní válce, píše server CNN. Suverenitu nad Golanskými výšinami oznámil v roce 1981, ostatní země ji ale neuznávaly. Golanské výšiny tak jsou z mezinárodního hlediska okupovaným územím.

Několik států tak označilo výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa o syrských Golanských výšinách za porušení dosavadních rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Kladně se k tomu postavil jenom Izrael.

Změnu statusu Golan by Rusko podle mluvčí svého ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové považovalo za porušení dosavadních rozhodnutí OSN. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí označil Trumpovo prohlášení za nepřijatelné. „Toto nelegální a nepřijatelné uznání nezmění nic na faktu, že (Golany) patří Sýrii,“ řekl.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se domnívá, že Trump svým výrokem přivedl celý region na pokraj nové krize. „Nemůžeme dovolit legitimizování okupace Golanských výšin,“ řekl. Sýrie považuje Trumpovo ohlášení za zásadní porušení mezinárodního práva a za projev „pohrdání mezinárodním právem ze strany USA“. Damašek ujistil, že navzdory Trumpovi zůstanou Golany „syrské a arabské“.

Trump na Twitter napsal, že by „Spojené státy měly po 52 letech uznat úplnou suverenitu Izraele nad Golanskými výšinami“. Území Golanských výšin označil za „kriticky strategické“ pro bezpečnost Izraele a stabilitu celého regionu.

Mluvčí německé vlády v pátek řekla, že Golanské výšiny jsou syrským územím, jež Izrael okupuje. „Mají-li se změnit národní hranice, musí se to učinit mírovými prostředky, na nichž se dohodnou strany, jichž se věc týká," sdělila mluvčí Ulrike Demmerová. Dodala, že německá vláda jednostranné kroky odmítá.

Také mluvčí Evropské unie řekla, že EU izraelskou suverenitu na Golanských výšinách neuzná. „EU svou pozici nezměnila. V souladu s mezinárodním právem neuznává izraelskou suverenitu na územích, jež Izrael okupuje od roku 1967, a to včetně Golanských výšin. Nepovažuje je za součást izraelského území," sdělila mluvčí.

Sýrie se území od roku 1981 snaží získat zpět. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovi poděkoval skze tweet, ve kterém napsal, že Trump uznal izraelskou suverenitu v čase, „ kdy se Írán snaží zaútočit na Izrael skrze Sýrii“. V telefonním hovoru měl Trumpovi říct, že „tvoří budoucnost“.

Netanjahu se podle serveru Daily Sabah snaží Spojené státy ke kroku donutit před volbami, které se budou konat 9. dubna. Že by mohly USA uznat suverenitu Izraele nad výšinami, uvedl už v únoru roku 2017 po své první schůzce s Trumpem.

Reklama

Doporučované