Hlavní obsah

Americký fotbalista vraždil a ve vězení zabil sebe. Násilí mohla způsobit „fotbalová nemoc”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Za sebevraždou Aarona Hernandeze může být chronická traumatická encefalopatie.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Bývalý hráč Národní ligy amerického fotbalu Aaron Hernandez trpěl závažnou mozkovou chorobou. Její následky mohly vést k jeho sebevraždě.

Článek

Bývalý hráč New Englandu Patriots Aaron Hernandez trpěl třetím stupněm chronické traumatické encefalopatie z možných čtyř. Vyplývá to ze zjištění centra CTE na Bostonské univerzitě. Závažnou chorobu, známou také jako tzv. boxerskou demenci, způsobují časté nárazy do hlavy. Nemoc může způsobit násilné změny nálady, deprese a jiné kognitivní poruchy.

V roce 2013 tehdejší útočník týmu New England Patriots zastřelil Odina Lloyda, milence sestry Hernandezovy snoubenky. Od roku 2015 si v massachusettském vězení odpykával doživotní trest. V dubnu letošního roku se pak ve své vězeňské cele oběsil na prostěradle.

„Bylo nám řečeno, že stav Aaronova mozku byl jeden z nejhorších, které v rámci testování této choroby na univerzitě viděli,” uvedl tento týden Hernandezův advokát Jose Baez. Podle něj tehdejší hvězdný hráč prokazoval v posledních letech známky ztráty paměti či častou agresivitu, které by mohly být připisovány právě nemoci CTE.

Pozůstalí po Hernandezovi nyní na základě nových informací o hráčově zdravotním stavu žalují NFL. V žalobě podané k okresnímu soudu stojí, „že liga před hráčem skrývala a zkreslovala informace v souvislosti s rizikem tvrdé hry a možných zdravotních následků”.

Liga nedávno souhlasila s vyplacením jedné miliardy dolarů mezi bývalé hráče, kteří tvrdí, že je NFL dostatečně neinformovala o možných zdravotních následcích amerického fotbalu.

Chronická traumatická encefalopatie je v posledních měsících často skloňovaným tématem. Studie zdravotnického portálu JAMA odhalila, že až 99 procent testovaných mozků mrtvých hráčů NFL trpělo touto chorobou. Všichni testovaní ale během života vykazovali příznaky CTE.

Minulý týden přišel s vyjádřením bývalý hráč LenDale White. Během kariéry utrpěl až 30 otřesů mozku, trpí výraznými depresemi a bere okolo 10 tablet léku Vicodin denně.

Reklama

Doporučované