Hlavní obsah

Americký ministr Pompeo útoky na dva tankery připsal Íránu

Studio Večerních zpráv Televize Seznam o incidentu v Hormuzském průlivu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z dnešního útoku na dva tankery v Ománském zálivu obvinil Írán.

Článek

Podle něj jde o součást snahy vyvolat další napětí. Íránským cílem je podle ministra narušit dopravu ropy Hormuzským průlivem. Pompeo prohlásil, že USA ke svému závěru došly na základě informací tajné služby, typu použitých zbraní a stylu útoku.

Výbuchy se dnes ráno ozvaly na norském a japonském tankeru. Bylo z nich evakuováno všech 44 námořníků, norská loď dlouho hořela.

O tématu svobody námořní dopravy pro civilní lodě má dnes jednat za zavřenými dveřmi Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN António Gueterres také žádá o spolupráci s Ligou arabských států.

„Je nepřijatelné, aby kdokoliv útočil na obchodní lodě a dnešní události v Ománském zálivu vznáší velmi vážné obavy,” okomentoval incident Jonathan Cohen, americký ambasador OSN.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf popsal na svém twitterovém účtu čtvrteční incident jako „podezřelý”. Žádá o komunikaci mezi zeměmi v regionu.

Jeden ze spojenců íránské strany, Rusko, už rychle vyjádřilo obavu z příliš brzkých závěrů incidentu.

Omán ani Spojené arabské emiráty zatím žádné oficiální vyjádření k událostem v zálivu neměly. Saúdská Arábie společně se Spojenými arabskými emiráty už během předchozích incidentů prohlásily, že tyto události ohrožují jak celosvětový obchod s ropou, tak lokální bezpečnost.

Washington už Teherán obvinil z podobného útoku na čtyři tankery, který se stal 12. května tohoto roku. Írán však veškerá obvinění odmítá.

Reklama

Doporučované