Hlavní obsah

Čína hájí své kroky ohledně covidu-19. Podle USA však hatí vývoj vakcíny

Foto: Stefani Reynolds / CNP, Profimedia.cz

Senátor Rick Scott.

Reklama

aktualizováno •

Čína přišla s novou zprávou, ve které brání svůj postup v počátcích pandemie. Americký senátor Rick Scott ji však obvinil, že narušuje vývoje vakcíny proti koronaviru.

Článek

Čína se snaží zpomalit nebo úmyslně narušit vývoj vakcíny proti nemoci covid-19 v západních zemích, tvrdí americký republikánský senátor Rick Scott, podle něhož k tomu Spojené státy mají i důkazy.

„Musíme tu vakcínu vyrobit. Bohužel ale máme důkaz, že komunistická Čína se to snaží sabotovat nebo zpomalit,“ řekl Scott v rozhovoru s britskou televizí BBC. Na otázku, o jaký důkaz jde, konkrétně neodpověděl. Řekl, že informace o záměrech Číny pocházejí od zpravodajských služeb.

„Vakcína je opravdu důležitá pro nás pro všechny, aby se ekonomika mohla znovu rozjet. Věřím, že ať už ji vyrobí nejdříve v Anglii nebo někde jinde, podělí se. Komunistická Čína se nepodělí,“ myslí si Scott.

Britská farmaceutická společnost AstraZeneca tento týden oznámila, že začíná s výrobou potenciální vakcíny proti covidu-19. Ačkoli klinické testování očkovací látky ještě neskončilo, a není tedy jasné, zda je vakcína účinná, chce mít firma k dispozici zásoby pro případ, že by testy dopadly dobře.

Čína se už několikrát ohradila proti podobným výrokům, zejména ze strany Spojených států. V neděli také přišla s novou zprávou, jejíž anglický překlad podle agentury AP přesáhl 60 stran. Text, který byl představen na tiskové konferenci, brání kroky, které čínská vláda podnikla v rámci reakce na pandemii, která se do světa rozšířila z tamní provincie Chu-pej.

Ve zprávě je zdůrazněno, že Čína poskytla veškeré informace včas a zcela transparentně. Co se týče informování Světové zdravotnické organizace (WHO), nebyl prý ztrácen čas. To samé platí i ohledně informování podstatných zemí či dalších důležitých organizací. Informace o postupu koronaviru měly čínské úřady začít WHO každodenně předávat 3. ledna a šéf čínského Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci se například se svým americkým kolegou o této věci bavil 4. ledna.

Americká agentura AP už dříve uvedla, že podle jejích zjištění čínská vláda čekala nejméně týden, než předala informace týkající se genetické mapy koronaviru. Tomuto odkladu je připisováno zpoždění identifikace viru, ale i vývoj vakcíny. Předseda Národního zdravotního výboru Čínské lidové republiky Ma Xiaowei toto zjištění popsal jako tvrzení v rozporu s fakty, detailněji ho ovšem nekomentoval.

„Čínská vláda v ničem nezdržovala a nic neskrývala. Naopak, okamžitě jsme hlásili veškerá koronavirová data a relevantní informace a významně jsme přispěli k prevenci a kontrole nákazy ve světě,“ uvedl již zmiňovaný předseda. Podle něj bylo okolo viru v počátcích mnoho neznámých a určitý čas tak zabralo shromažďování důkazů a zjišťování podrobností.

Zpráva mimo jiné ocenila úspěch, který Čína nyní prožívá, v podobě snížení denního přírůstku nově nakažených na jednociferná čísla během dvou měsíců. Na otázku ohledně napravení vztahů s ostatními zeměmi odpověděl viceministr zahraničních věcí tak, že v průběhu pandemie se vztahy s většinou států zlepšily.

„Některé země, aby zakryly svou nepřiměřenou reakci na šíření covidu-19, ušpinily a pomluvily Čínu. V reakci na to se Čína bude stoprocentně bránit,“ pronesl na tiskové konferenci viceministr zahraničních věcí Ma Zhaoxu, Spojené státy explicitně nejmenoval.

Reklama

Doporučované