Hlavní obsah

Americký velvyslanec počítá s tím, že v Praze končí. Trump mě odvolá, říká

 

Reklama

Podle Andrewa Schapira nemá Donald Trump sílu na to, aby zničil NATO. Druhá část exkluzivního rozhovoru pro Seznam.

Článek

Jeho rezignační papíry už jsou připravené. Matka Andrewa Schapira, pražská židovka, v roce 1941 prchala za dramatických okolností z protektorátu do Ameriky. Jejího syna teď nejspíš čeká stejná cesta, i když o život mu nepůjde. Americký velvyslanec v Praze zřejmě bude muset ambasadorské místo po nástupu Donalda Trumpa opustit.

„Je to běžný proces. Patřím k takzvaným politickým velvyslancům, kteří se jmenují po nástupu nové administrativy. A se změnou stran, které ovládají Bílý dům, političtí ambasadoři automaticky podávají rezignaci. Je na novém prezidentovi, jestli ji přijme,“ říká Schapiro.

Dívka ze slovinského paneláku první dámou USA. Příběh Melanie Trumpové

Ivana Trumpová chce být velvyslankyní v Česku. „Skvělá volba," vzkázal Hrad

On sám přitom s pokračováním diplomatické kariéry počítat nemůže. Jeho život je těsně spjatý s odcházející administrativou demokratické strany. Má za sebou asi nejelitnější vzdělání, jaké si lze v anglofonním světě představit: Studoval Yale, Oxford a Harvard. Právě tam se Schapiro setkal se studentem jménem Barack Obama. Později, jako úspěšný právník, měl na starosti financování Obamovy kampaně. Vybral úctyhodných 1,2 milionu dolarů.

Bývalé zásluhy se mění v přítěž. Už teď se chystá na převzetí moci Obamův výřečný kritik Donald Trump. Podle Schapira ale prostořeký miliardář Trump po kontaktu s realitou Washingtonu a světového mocenského kolbiště změkne. Obavy, že by Trumpův nástup výustil v americké stahování z Evropy a fatální oslabení NATO, mírní.

„Od včerejšího dne dostává Trump úplně stejné informace tajných služeb jako dosluhující prezident. Viděl jsem při nástupu Baracka Obamy, jak na člověka tato tíha dopadne. Ano, Donald Trump je v mnoha ohledech nekonvenční politik. Ale i on se bude muset spoléhat na Kongres, na poradce. V dramatický posun v americké zahraniční politice nevěřím“, uzavírá šéf mise Spojených států v Praze.

„Na Ovčáčka reagovat nebudu". Pusťte si také první část rozhovoru s Andrew Schapirem:

Reklama

Související témata:

Doporučované