Hlavní obsah

Američtí filmaři zuří kvůli novému zákonu o potratech v Georgii. Už tam nechtějí natáčet

Takzvaný „zákon o srdečním tepu“ způsobil v Hollywoodu zuřivý odpor.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Řada amerických mediálních gigantů veřejně prohlásila, že přehodnotí natáčení ve státě Georgie, pokud vstoupí v platnost nový přísný zákon o potratech. Disney, Netflix, WarnerMedia a NBCUniversal vznesly námitky proti legislativě, která zakazuje potrat po detekci srdečního tepu plodu. Zastánci práva na interrupci z různých států zákony zažalovali. Zákony tak nebudou platit, dokud o potratové kauze nerozhodne Nejvyšší soud.

Článek

Takzvaný „zákon o srdečním tepu“ způsobil zuřivý odpor v Hollywoodu a vedl k výzvám k bojkotu. Georgie znamená pro filmovou a televizní produkci miliardy dolarů.

Co říkají zástupci společností?

Bob Iger, generální ředitel společnosti Disney, říká, že zákon by pro společnost znamenal značné obtíže při natáčení filmů.

Trháky, jako je Black Panther a Avengers: Endgame, byly natáčeny právě v Georgii. Důvodem byly velkorysé daňové úlevy pro filmové produkce.

Iger však řekl, že „mnoho lidí, kteří pro nás pracují, tam odmítnou natáčet za takových podmínek“.

„Budeme se muset řídit jejich přáním,“ řekl agentuře Reuters.

WarnerMedia prohlásila, že zváží natáčení ve státě Georgie, „až bude nový zákon v platnosti“. Stalo se tak poté, co Netflix v úterý oznámil, že přehodnotí své inscenace ve státě, pokud by zákon vstoupil v platnost.

A co na to herci?

Hvězdy, včetně Amy Schumerové, Bena Stillera, Christiny Applegateové a Aleca Baldwina, napsaly guvernérovi – „uděláme vše, co je v našich silách, abychom zajistili bezpečnější a svobodnou možnost všem ženám”.

Herec Jason Bateman, který hraje v Netflix show Ozark a v HBO The Outsider, které se v současné době natáčejí v Georgii, řekl listu The Hollywood Reporter: „Nebudu pracovat v Georgii ani v jiném státě, který je tak ostudně v rozporu s právy žen.”

„Situaci pozorně sledujeme,” řekl Bob Iger a dodal, že „pochopitelně je pro nás velmi praktické natáčet právě tam”.

Fatální následky

Webové stránky Film LA analyzovaly vzorek 100 nejlepších celovečerních filmů vydaných americkou produkcí. Zjistily, že právě Georgie byla druhým nejčastějším místem, kde se filmy natáčely.

Britský lokační manažer Steve Martimore řekl BBC, že střet práva státu by mohl mít až fatální důsledky. Kromě velkorysých daňových úlev podle něj v Georgii žije mnoho lidí vyškolených, aby pracovali v tomto odvětví, a mnoho odborníků se bude chtít odstěhovat a přesunout jinam.

Reklama

Související témata:

Doporučované