Hlavní obsah

Andrej Babiš mohl přijít o pole na Teplicku, soud však vyhrál

Premiér v demisi Babiš vyhrál spor o pozemky na Teplicku.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před devíti lety koupil Andrej Babiš pět hektarů polí, ale hrozilo, že o ně přijde. Soud však jeho žalobě vyhověl.

Článek

Druhý nejbohatší Čech a nyní premiér v demisi Andrej Babiš v úterý vyhrál soudní spor o pozemky na Teplicku.

Koupil je před devíti roky, tedy ještě před vstupem do politiky. Tehdejší nákup ale zpochybnila konkurzní správkyně Anna Šalomonová, která řešila případ zkrachovalého zemědělského družstva Žalany.

Věc skončila u Krajského soudu v Ústí nad Labem, kam se Andrej Babiš obrátil s žalobou.

Hrozilo mu totiž, že o pozemky - celkem jde o zhruba pět hektarů, za které zaplatil kolem půl milionu korun - přijde. Nakonec ale u soudu první instance uspěl.

„Krajský soud vyhověl žalobě. Rozhodnutí ještě není pravomocné. Strany mají možnost se odvolat k vrchnímu soudu,“ řekla mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová.

Podle konkurzní správkyně Šalomonové spadaly tyto nemovitosti do konkurzu zkrachovalého zemědělského družstva Žalany už od roku 2005. Soud řekl, že o tom Babiš nevěděl. To, že jsou pozemky součástí konkurzu zemědělského družstva, zjistil až pět let po koupi.

„Žalobce nebyl žádným způsobem informován a neměl informace o tom, že předmětné nemovitosti jsou sepsány v konkurzní podstatě,“ uvedla při zdůvodnění rozsudku soudkyně Andrea Esterková.

„Mám za to, že žalobce uzavřel kupní smlouvu na předmětné nemovitosti v dobré víře. Tato dobrá víra nebyla žádnými důkazy zpochybněna. Proto jsem žalobě v plném rozsahu vyhověla,“ dodala soudkyně.

Babiš ale bude muset ještě o své pozemky bojovat. Konkurzní správkyně řekla, že se proti rozhodnutí soudu nejspíše odvolá.

Úterní verdikt vynesla soudkyně v téměř prázdné soudní síni, k poslednímu jednání nedorazili advokáti ani jedna ze stran sporu. Seznam se pokoušel opakovaně získat komentář Andreje Babiše či jeho právníka, ale na žádost nedostala redakce zatím odpověď.

Reklama

Doporučované