Hlavní obsah

Ani 7 let po rozvodu soud nebyl schopen vyřešit jejich majetkové vypořádání

Záhady Josefa Klímy: Ani 7 let po rozvodu nebyl soud schopen vyřešit jejich majetkové vypořádání. Nyní rozhodl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V lednu letošního roku jsme zveřejnili příběh paní Danuše Vošlajerové. Sedm let se tato žena domáhala u Okresního soudu v Ústí nad Labem rozhodnutí ve věci vypořádání společného jmění bývalých manželů.

Článek

„Můj pocit je zoufalství. Zoufalství z toho, že jsem se obrátila jako k poslední instanci k soudu, a ani tam nenacházím nějaké řešení,“ popisovala před půl rokem paní Danuše.

Jádrem sporu mezi paní Vošlajerovou a jejím bývalým manželem Ladislavem Matoušem byly tři nemovitosti. Rodinný dům a dvě již zaniklé provozovny - bývalé truhlárny.

Danuše Vošlajerová se u soudu snažila po celou dobu prokázat, kdo a co za doby manželství do vybudování tohoto majetku skutečně vložil. Snažila se především poukázat na finanční rozdílnost mezi ní a bývalým manželem při budování společného majetku.

„Jde o to, že  téměř celý rodinný dům jsem zaplatila já ze svých finančních prostředků, z restituce a dědictví po svých rodičích. Brali jsme si půjčku, ale tu půjčku jsem zase měla jen já, protože jsem byla jediná v rodině bonitní. Takže dá se říct, že jsem to zaplatila půjčkami, které hradím já, a to stále i deset let po rozvodu, dědictví a restituce,“ shrnovala paní Danuše jádro problému, kterým se zabýval a rozplétal jej soud.

Její bývalý manžel ale naopak tvrdil, že nic z toho pravda není, a snažil se slova jeho bývalé manželky zpochybnit.

„Z těch peněz do toho nedala vůbec nic. Ta je tak lakotná, že by nedala z těch restitucí a majetku ani korunu. Ty peníze furt ještě má. To by musela prokázat, co za to koupila. Že to jde z těch peněz. To je úplný nesmysl,“ tvrdil Ladislav Matouš.

Ten požadoval po bývalé manželce tři a půl milionu korun v hotovosti. Je jasné, že dohoda mezi bývalými manželi nebyla možná. Naopak, situace se vyostřovala čím dál více. Tak jako letité manželství, které prý nebylo vůbec ideální. Fyzické násilí do něj dle paní Danuše bohužel patřilo.

„Mám několik lékařských zpráv, kdy mě povalil na zem a skopal. A vlastně přestal s tím kopáním, až když byl úplně vyčerpaný,“ dodávala paní Vošlajerová.

Její slova dokreslovala situace, která se odehrála v roce 2011, kdy pan Matouš skončil na devět měsíců ve vazbě a následně před krajským soudem, a to pro nebezpečné vyhrožování. Údajně měl paní Danuši vyhrožovat likvidací.

Podle jedné ze svědeckých výpovědí se dokonce snažil sehnat i pistoli. A i psychiatr pana Matouše dokonce jeho bývalou ženu varoval, že slova o vyhrožování se mohou zrealizovat. Vrchní soud ale posléze vyhověl odvolání pana Matouše a zprostil ho viny. Ten nyní žije právě v objektu truhlárny. Přímo před okny paní Danuše.

Samotný Okresní soud v Ústí nad Labem nepřiměřenou délku řízení vysvětloval přílišnou složitostí případu. Zejména tím, že bylo extrémně těžké najít znalce, který by majetek znalecky posoudil. Ustanovování tohoto znalce trvalo něco přes rok a půl a došlo k němu až téměř po pěti letech vedení soudního sporu.

„Ten případ je samozřejmě nestandardní svým způsobem. Ale týká se to zejména těch účastníků a té masy daného majetku,“ vysvětloval postoj Okresního soudu v Ústí nad Labem tiskový mluvčí Marek Kredba.

Situace se jevila pro paní Vošlajerovou zoufalá i tím, že veškeré náklady spojené s chodem a údržbou nemovitostí musela hradit pouze ona sama. Bývalý manžel, i když mu toto soud nařídil, nehradil vůbec nic. A tak každé odročení soudního jednání znamenalo pro paní Danuši Vošlajerovou zátěž nejen psychickou, ale také finanční.

Předminulý týden ale došlo u okresního soudu v této věci konečně k zásadnímu zvratu. Řízení bylo po sedmi letech zdárně ukončeno.

„Dopadlo to tak, že v podstatě pozemek je můj, stavbu rodinného domu a truhlárny soud přiřknul mně, a další truhlárnu přes ulici teda přiřknul mému bývalému manželovi s tím, že ho teda ještě vykompenzuji finančně,“ shrnuje paní Vošlajerová rozsudek soudu, který dle ní zejména v rozdělení nemovitostí dopadl tak, jak po celou dobu navrhovala.

Dnes je tedy paní Danuše šťastná, že se rozsudku dočkala a že tak bude moci konečně tuto temnou kapitolu svého života navždy uzavřít.

To, co jí po bývalém manželovi naopak zbude, je vybydlená truhlárna, kde celé roky pobýval. A i díky letitému soudnímu projednávání tak nakonec bude muset škody na svém znovunabytém majetku za bývalého manžela platit ona sama.

„Když jsem viděla znalecký posudek, fotky z truhlárny, tak je tam vyčíslená devastace 490 000 korun,“ dodává paní Danuše Vošlajerová s tím, že tuto budoucí nutnou investici jí bohužel už nikdo nezaplatí.

„Určitě si myslím, že to mohlo být rychlejší. Tam se měnila soudkyně, že jedna šla do důchodu, ale já jsem se strašně upnula k té druhé, že to nabere nějakou rychlost. Ale ta druhá to nerozeběhla… No, jsem ráda, že už je rozsudek na světě,“ uzavírá celou kauzu paní Vošlajerová.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované