Hlavní obsah

Od první TV debaty uplynulo 60 let. „Ani jeden nevěděl, co s nohama.“

Foto: Profimedia.cz

Před kamerami se utkali J. F. Kennedy a Richard Nixon.

Reklama

Je to přesně 60 let od první politické televizní debaty. Ve Spojených státech se o prezidentské křeslo utkali John F. Kennedy a Richard Nixon. Ten televizní kamery podcenil a svět politického marketingu se navždy změnil.

Článek

„Včerejší televizní diskuze mezi viceprezidentem Nixonem a senátorem Johnem F. Kennedym byla důstojná a konstruktivní inovace politické kampaně. Nepochybně to pomohlo zrychlit veřejný zájem o prezidentské volby,“ psal americký deník The New York Times ráno poté, co se navždy změnil způsob politických kampaní, ale také úlohy médií a televize.

Před šesti dekádami se konala první televizní debata před americkými prezidentskými volbami. Hodinová diskuze na stanici CBS vynesla jasného vítěze - dobře vypadající a „zdravě působící“ mladý Kennedy „natřel“ viceprezidenta Nixona. Ten se zrovna vrátil z nemocnice po operaci kolene, byl bledý, pohublý a nervózní. Televizní přenos rozhodl o budoucím prezidentovi Spojených států.

Tak mocný účinek na voliče ale hned ráno v NYT nečekali. Jack Gould píše: „Oba dva, Nixon i Kennedy, měli klasický ‚divadelní‘ problém - co dělat s nohama, když čekali na konec úvodní řeči Howarda K. Smithe,“ píše komentátor.

Do té doby totiž živé mediální výstupy znalo pouze rádio a ani jeden z kandidátů neuměl celou hodinu opravdu udržet v mysli, že je vidět každý jejich pohyb, mimika i gesta. 70 milionům diváků, kteří odhadem debatu sledovali, neuniklo nic. Hned druhý den ukazovaly předvolební průzkumy vedení Kennedyho, přestože před debatou Nixon vedl asi o šest procentních bodů.

„Poslouchal jsem debatu v rádiu, říkal jsem si, že to Nixon dobře zvládl. Ráno jsem viděl pár střihů v televizi a… nevypadal vůbec dobře. Kennedy byl mladý a pohotový, namazal si ho na chleba,“ komentoval pro CNN historickou televizní debatu senátor Bob Dole.

Do prezidentských voleb v roce 1960 proběhla celá série televizních diskuzí, tedy tak, jak to známe i dnes. „Nemyslím, že je přehnané tvrdit, že se první debatou změnila jak politika, tak televize už napořád,“ řekl CNN komentátor Bruse DuMont.

Richard Nixon byl do konce září 1960 favoritem prezidentského klání. Již osm let pracoval v Bílém domě jako viceprezident Dwighta Eisenhowera. A nedá se říci, že by neměl s televizním přenosem zkušenosti. Už v roce 1952 se proslavil projevem, kterému se začalo přezdívat „Checkers“, podle jeho psa, o kterém mluvil. Bylo také jen pár týdnů před americkými volbami a on kandidoval na viceprezidenta USA. V televizi vysvětloval obvinění z nečestného zacházení s financemi na kampaň.

„Měl bych vám říct, že jsme opravdu něco dostali - dárek. Jeden muž v Texasu slyšel Pat (Nixonova manželka, pozn. red.) mluvit o tom, jak by naše děti chtěly psa,“ řekl Nixon v projevu. Muž z Texasu věnoval Nixonovým psa, kokršpaněla, kterého prý Nixonovy děti pojmenovaly Checkers. „Tento dar si necháme,“ dodával budoucí viceprezident a ještě později prezident Spojených států.

Mladý, tehdy třiačtyřicetiletý senátor za stát Massachusetts Kennedy byl o osm let později proti Nixonovi možná méně zkušený jak v televizní disciplíně, tak v politice, do karet mu ale hrála energičnost. Producent debaty Don Hewitt pozval oba kandidáty na „secvičnou“ do studia.

Nabídku ale využil pouze Kennedy. Nixon dorazil až na natáčení, navíc se zdravotními indispozicemi po nedávné operaci. Nechtěl debatu zrušit, odmítl také make-up na tvář - to tehdy odmítl i Kennedy, ale jen proto, že měl vlastní tým prezidentské kampaně, před kamery tedy JFK nastoupil upravený. Navíc prý strávil několik dní na sluníčku, aby byl opálený a na obrazovkách vypadal svěží.

Od roku 1960 začaly být televizní debaty před prezidentskými volbami zásadními událostmi kampaně. S malou pauzou. Po zkušenostech z debaty Kennedy versus Nixon se totiž další prezidenští kandidáti televizních živých přenosů začali bát a odmítali na debaty chodit. Další střet před televizními diváky se tak konal až v roce 1976.

Například po 20 letech, v prezidentském klání mezi Ronaldem Reaganem a Jimmym Carterem, uchvátil diváky právě Reagan se svou hláškou „Tady to máte znovu“ („There you go again“) a přesvědčil svým řečnickým umem a hlavně skvělým vystupováním před kamerou, že je schopný řídit celé Spojené státy.

Letos je opět volební rok v USA a své síly změří současný prezident Donald Trump s bývalým viceprezidentem Joe Bidenem. Trump před čtyřmi lety v televizním duelu s Hillary Clintonovou dokázal, že je mu svět kamer blízký. První debata mezi ním a Bidenem se koná již v úterý 29. září.

Reklama

Doporučované