Hlavní obsah

ANO prolomilo tabu, agituje na apolitických městských akcích. „Amorální parazitování,“ zní z radnice

Agitovat na městem pořádaných či podporovaných akcích bylo v Hradci Králové doposud tabu. Letos ho porušilo hnutí ANO, které rozdává letáky na oblíbených podzimních událostech. Kvůli němu se nejspíš změní podmínky pro pořadatele.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Hradci Králové doposud platilo nepsané pravidlo, které zapovídalo politickým stranám předvolební agitaci na městských a krajských akcích. V drtivé většině případů ho dodržovaly. Před nadcházejícími komunálními volbami však nyní tuto dohodu prolomilo hnutí ANO, které odstartovalo kontaktní kampaň na městem dotovaném Nábřeží Paromilů, a stánek plánuje rozbalit i na dalších oblíbených podzimních akcích. Jeho jednání zvedlo ze židle i kulturní komisi rady města, která na základě letošní kampaně připravila návrh nových pravidel pro pořádání akcí s podporou města.

Článek

ANO, jsme paromilové, Setkání v rámci Slavností královny Elišky, ANO, jdeme na víno – Hradecký koštýř, Kam má směřovat hradecký sport?. Takhle vypadají pozvánky královéhradecké buňky hnutí ANO na jejich facebookovém profilu. Ani jednu ze zmíněných akcí hnutí nepořádá, jejich pořadatelem je buď samo město, nebo soukromý pořadatel, který od hradecké radnice získává nemalou dotaci.

Tyto akce se konají v období, kdy pravidelně vrcholí předvolební kampaně. Politici a strany se jim doposud vyhýbali, se svými voliči se setkávali na náměstích či v kavárnách. Hnutí ANO letos zvolilo jinou strategii – možné voliče zve na diskuzi o ožehavých tématech právě na tyto hojně navštěvované akce, které s politikou nemají nic společného.

Proti pozvánce „ANO, jdeme na víno – Hradecký koštýř” se ohradil i její pořadatel, kterým je Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, tedy organizace zřizovaná městem. „Na Facebooku jsem na pozvánku reagoval a věřím, že představitelé hnutí ANO to pochopí a opustí od těchto aktivit. Pro nás jsou takové aktivity naprosto nepřijatelné, protože jsme organizace zřízená městem a naším posláním je pracovat pro město, jeho občany a návštěvníky, takže bych byl velmi nerad, kdybychom byli spojováni s aktivitami politických stran,” říká ředitel společnosti Miroslav Franc.

Byť hnutí nedostalo možnost se se svým stánkem zúčastnit přímo akce Hradecký koštýř, na svém Facebooku oznámilo, že si stánek postaví „citlivě mimo centrum dění”. Podle jedničky hradecké kandidátky ANO Moniky Štayrové je vše v pořádku. „Chceme být v dostatečné vzdálenosti a myslíme si, že to není nic proti ničemu. Aby se omezovaly aktivity nás jako politických stran, to nevidím jako rozumné, když jsme v dostatečné vzdálenosti a souvislost není zcela zřejmá,” říká Štayrová. Hnutí přitom na svém Facebooku zcela zřejmě na tuto akci zve.

Kritizují je za to nejen Hradečáci na Facebooku, ale aktivita politického hnutí se dostala už i na stůl kulturní komise rady města, která žádosti o dotace na kulturní akce schvaluje.

„Jsou to akce pořádané městem a krajem nebo akce, jež město či kraj významně dotuje. Tenhle způsob politické agitace mi připadá jako parazitování na těchto akcích,“ říká předseda kulturní komise Miroslav Půža. Komise už proto navrhla řešení, které by mělo platit již před dalšími volbami. „Spoléhali jsme na morální odpovědnost stran, a jak je vidět, do budoucna to nepůjde, takže jsme se bavili o tom, že se změní podmínky smluv, za kterých dostanou provozovatelé akcí finanční příspěvek. Bude tam vyloženě řečeno, že politická agitace na těchto akcích nebude možná,“ vysvětluje. Ten, kdo by podmínky porušil, by měl dotaci vrátit, nebo by dostal jinou finanční sankci.

Jako přiživování se na městských akcích Štayrová aktivity svého hnutí nevidí. „Parazitování, já bych to tak neviděla. My se snažíme dostat tam, kde je co nejvíce lidí, abychom jim mohli dávat naše letáčky – a tu informaci oni od nás buď přijmou, nebo nepřijmou, my jim ji nevnucujeme.”

Hradec Králové má od roku 2015 takzvanou směrnici 5P, která určuje pravidla poskytování dotací veřejně prospěšným akcím. Zákaz politické agitace v nich však zahrnutý není. To by měl změnit právě návrh od kulturní komise.

Reklama

Doporučované