Hlavní obsah

Antonov An-225 Mrija je stále největší letadlo, jaké kdy člověk vyrobil. Podívejte se, jak se s ním létá

Podívejte se, jak létá stroj, který má mezi jinými nej i největší rozpětí křídel ze všech letounů v aktivní službě.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mrija, původně sovětský, nyní ukrajinský strategický letoun, je nejdelším a zároveň nejtěžším letounem, jaký kdy byl zkonstruován.

Článek

Reportérům Rádia Svobodná Evropa bylo umožněno dostat se na palubu největšího letadla na světě – Antonova An-225 Mrija. Toto letadlo bylo postaveno v roce 1980, aby dokázalo přepravovat sovětský raketoplán Buran, a v budoucnu se s ním počítalo i na převážení nového raketoplánu MAKS, který Sovětský svaz vyvíjel od roku 1980. MAKS by podle představ sovětských konstruktérů startoval na oběžnou dráhu přímo ze zad An-225.

Tento vesmírný program byl sice ukončen, ale Mrija létá dál.

Antonov Mrija je nejenom nejtěžší letadlo, ale má také největší rozpětí křídel a může unést až 250 tun nákladu. Podívejte se ve videu na jeden jeho let. Tentokrát se 160 tun vážícím generátorem, který je převážen z Lipska do Káthmándú.

Úvodní reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované