Hlavní obsah

Antropologové odhalili identitu „Dvou žen" z Pompejí. Byli to muži

Vědci odhalili identitu ikonické dvojice obětí z Pompejí.

 

Reklama

Ikonické dvojici se doteď mylně přezdívalo Dvě dívky. Analýza jejich kostí prozradila opak. V objetí zemřeli dva muži.

Článek

Vědci odhalili identitu ikonické objímající se dvojice, která v Pompejích zahynula během výbuchu sopky Vesuv - pomocí CT skeneru a rozboru DNA vědci nyní zjistili, že obě osoby byly muži.

„Celou dobu jsme si kvůli tomu objetí mysleli, že jde o dvě ženy. DNA ale ukázala, že jde o muže. Nelze na sto procent říci, že byli milenci. Uvážíme-li ale jejich pozici, dalo by se tak o nich přemýšlet,” uvedl archeolog Massimo Osanna.

Vědci provedli antropologický rozbor kostí a zubů. Zjistili, že jeden z mužů byl zhruba osmnáctiletý, druhý měl okolo dvaceti let. „Pompeje nikdy nepřestanou překvapovat,” dodal Osanna.

Těla dvojice, jíž se doteď mylně přezdívalo Dvě dívky, byla pohřbena ve zkamenělé lávě a popelu, když je našel tým archeologa Vittoria Spinazzoliho na začátku minulého století. Během mocné erupce Vesuvu zemřely tisíce lidí, ať už je zavalila samotná láva, nebo se udusily jedovatými výpary.

Není to poprvé, co se antropologům podařilo odhalit podrobnosti o pompejských obětech. V roce 2015 zkoumali třicet mužů, žen a dětí. Zjistili, že oběti měly velmi dobrý stav chrupu. To přisoudili středomořské stravě, která je bohatá na vlákninu a má nízký obsah cukru.

Reklama

Související témata:

Doporučované