Hlavní obsah

Arboretum Nový Dvůr na Opavsku se nakonec neotevře

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Arboretum Nový Dvůr ve Stěbořicích na Opavsku se nakonec v pondělí neotevře. Areál sice avizoval obnovení provozu venkovních expozic, ale zatím není schopen zajistit prodej vstupenek online.

Článek

Je to přitom jedna z podmínek pro pondělní otevření zoologických a botanických zahrad a arboret. ČTK to dnes za areál sdělila Jana Nevřelová.

„V současné době nejsme na takový prodej technicky vybaveni a jeho zavedení je pro nás otázkou delšího času. Vzniklá situace nás velmi mrzí a pokusíme se ji kompenzovat nejen přípravou nových výstavních projektů v Arboretu Nový Dvůr, ale i volným vstupem během Víkendu otevřených zahrad 13. a 14. června,“ uvedla Nevřelová.

Arboretum je uzavřeno téměř měsíc a půl v souvislosti s mimořádnými opatřeními, které vláda přijala kvůli zamezení šíření koronavirové nákazy. Nyní chtělo využít zrychleného harmonogramu otevírání obchodů a institucí, který ve čtvrtek představila vláda. Nakonec se však ukázalo, že arboretum nebude schopno splnit všechny požadované podmínky.

V arboretu v Novém Dvoře mohou návštěvníci vidět dendrologickou sbírku dřevin pěti světadílů. Roste tam na 7000 druhů rostlin, dřevin a bylin. K vidění jsou rostliny vřesovišť, rašelinišť, písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska a rozsáhlé sbírky dřevin a bylin z východního a západního pobřeží a středozápadu Severní Ameriky.

Arboretum proslavila velká sbírka rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším sbírkám v ČR. V expozici jsou zástupci obřích sekvojí, borovice osinaté z Arizony přesahující ve své domovině stáří 4000 let.

Reklama

Doporučované