Hlavní obsah

Arboretum ve Stěbořicích se znovu otevře veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Arboretum Nový Dvůr ve Stěbořicích na Opavsku se od pondělí znovu otevře veřejnosti. Zpřístupněna bude dendrologická venkovní expozice s celým parkem včetně zookoutku.

Článek

ČTK to sdělila Jana Nevřelová ze Slezského zemského muzea, které areál provozuje.

Arboretum bylo uzavřeno téměř měsíc a půl v souvislosti s mimořádnými opatřeními, které vláda přijala kvůli zamezení šíření koronavirové nákazy.

„Uzavřeny nadále zůstávají prostory skleníku s expozicí tropických a subtropických rostlin, výstavní prostory v prvním patře u skleníků a výstavní pavilon v parku,“ uvedla Nevřelová. Podle ní si přesto návštěvníci procházku arboretem užijí. „Arboretum přichází do nejkrásnějšího období, kdy rozkvétají vzácné rostliny i stromy,“ doplnila Nevřelová.

Vyzvala návštěvníky, aby dodržovali platná vládní opatření, jako je nošení ochranných roušek, dvoumetrový odstup při osobním kontaktu s ostatními návštěvníky i dezinfekce rukou.

Arboretum bude otevřeno denně od 08:00 do 18:00. Ostatní areály Slezského zemského muzea zůstávají zatím uzavřeny.

V arboretu v Novém Dvoře mohou návštěvníci vidět dendrologickou sbírku dřevin pěti světadílů. Roste tam na 7000 druhů rostlin, dřevin a bylin. K vidění jsou rostliny vřesovišť, rašelinišť, písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska a rozsáhlé sbírky dřevin a bylin z východního a západního pobřeží a středozápadu Severní Ameriky.

Arboretum proslavila velká sbírka rodu Rhododendron, která patří k nejbohatším sbírkám v ČR. V expozici jsou zástupci obřích sekvojí, borovice osinaté z Arizony, přesahující ve své domovině stáří 4000 let.

Reklama

Doporučované