Hlavní obsah

Archeologové našli na oppidu u Nasavrk železný meč

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Při novém průzkumu keltského oppida v Českých Lhoticích nedaleko Nasavrk našli archeologové množství železných artefaktů. Objevili například hroty šípů, stavební kování či části spon.

Článek

Nové nálezy umožnila orba kousku zatravněné plochy, kterou mohli archeologové prozkoumat s pomocí spolupracovníků z řad veřejnosti s detektory. „Velkým překvapením byl ale objev železného meče, ze kterého se dochovala celá čepel a řap pro připevnění rukojeti. Je datován do období druhého až prvního století před Kristem, proto se domníváme, že nemohl být součástí pohřební výbavy. Tehdy se totiž nepohřbívalo způsobem, který by zanechal archeologické stopy,“ uvedl archeolog David Vích z Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

Podle něj je nález v oblasti střední Evropy velmi vzácný a lze jen spekulovat, kde se tam osamocený meč vzal a co mohl symbolizovat. Všechny nálezy doplní dosavadní sbírku artefaktů z této lokality uloženou v Regionálním muzeu v Chrudimi.

Plocha bývalého oppida je dnes částečně zalesněna nebo zatravněna a část je stále zemědělsky využívána. Při předcházejících výzkumech v 19. století a pak v 70. letech 20. století a na počátku nového milénia se v lokalitě našlo množství keramiky, necelá desítka předmětů ze skla, přibližně stejné množství výrobků z bronzu a nevelký počet železných artefaktů.

České Lhotice jsou jediným východočeským oppidem. Dalšími v České republice jsou například Závist, Třísov, Hrazany, Nevězice, Stradonice a Staré Hradisko u Protivanova.

Reklama

Doporučované