Hlavní obsah

Armáda ve čtvrtek zahajuje největší letošní cvičení záložníků Hradba

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Armáda dnes zahajuje letošní největší celorepublikové cvičení záložníků. Do Hradby 2021 se zapojí více než 1000 příslušníků aktivní zálohy a 300 profesionálních vojáků z různých armádních útvarů.

Článek

V Česku se v současné době konají také dvě další velká cvičení, letecké Ample Strike a pozemní Czech Lion, kterých se účastní stovky vojáků.

Cvičení Hradba potrvá do 22. září, konat se bude ve vojenských újezdech Hradiště, Libavá, Boletice, Březina, využita bude také vrtulníková základna Sedlec i schválené civilní prostory. „Cvičení Hradba 2021 prověří schopnosti všech velitelských stupňů teritoriálních jednotek při plnění úkolů v operacích k zajišťování obrany a vnitřní bezpečnosti České republiky,“ uvedl zástupce velitele Velitelství teritoria Jaroslav Hrabec, který bude cvičení řídit.

Námětem jsou současné bezpečnostní hrozby. Záložníci tak budou třeba střežit důležité objekty nebo budou mít za úkol podporovat simulovaný průjezd spojenců přes Českou republiku. Ve společných hlídkách budou také asistovat státní policii.

Cvičení Hradba se uskuteční již potřetí. První se konalo v roce 2016, druhé v roce 2018.

Již od pondělí se oficiálně koná největší letošní cvičení pozemních sil Czech Lion 2021. Účastní se ho přibližně tisícovka vojáků především ze 7. mechanizované brigády, zapojí se ale i dělostřelci, logistici nebo ženisté. K dispozici mají přes 200 kusů techniky včetně bojových vozidel a tanků. Konat se bude na Libavé a v Centru simulačních a trenažérových technologií v Brně.

I když se vojáci vydají s těžkou technikou přímo do výcvikového prostoru, jde především o velitelsko-štábní cvičení. Prověřit by tak mělo schopnosti velitelů a štábů velet podřízeným jednotkám bojového uskupení, společně plánovat a řídit boj a pružně reagovat na vývoj situace na bojišti, uvedla armáda.

Své největší cvičení v současné době absolvuje i letecká část armády. Mezinárodní cvičení Ample Strike je zaměřené na nacvičení spolupráce předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Koná se od 30. srpna do 19. září. Účastní se ho devět zemí, českých vojáků je 400 a zahraničních 150. Zapojilo se do něj 11 typů letadel a 14 týmů předsunutých leteckých návodčích.

Reklama

Doporučované