Hlavní obsah

Armatury Group vyrobila obrovské sestavy pro elektrárnu v Norsku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výrobce průmyslových armatur Armatury Group z Dolního Benešova na Opavsku vyrobil dvě sestavy určené pro vodní elektrárnu ve městě Rjukan v Norsku. Každá váží okolo 20 tun a dosahuje délky čtyř metrů.

Článek

Firma zakázku považuje za skvělou celosvětovou referenci na bezpečnostní klapky ovládané hydroválcem, které chrání turbíny. Společnost to uvedla na svých internetových stránkách.

Vladimíra Václavíková z Armatury Group řekla, že hodnota zakázky byla přibližně 8,5 milionu korun. Společnost je tradičním dodavatelem armatur do vodních elektráren ve skandinávských zemích. Tyto armatury vyrobila pro svého dlouholetého zákazníka Brø drene Dahl, každá sestava se skládá ze dvou uzavíracích klapek a montážní vložky.

Vodní elektrárna ve Rjukanu byla na počátku 20. století nejvýkonnější na světě. Je známá tím, že ve 30. letech minulého století byla předělána na továrnu a vyráběla se tam těžká voda potřebná k výrobě jaderného reaktoru a vývoji jaderné bomby.

„Od roku 1948 je opět v provozu jako vodní elektrárna. Zajímavostí této elektrárny je, že přívodní potrubí z jezera je 1250 metrů dlouhé a celé vede tunelem horou, a právě naše sestavy se budou starat o bezpečný přívod vody z jezera. Jedná se tedy o velice důležitou součást elektrárny,“ uvedla Armatury Group.

Společnost dodává svou produkci zejména do plynárenského, energetického a hutnického sektoru. Zhruba 70 procent výrobků vyváží. Zaměstnává přes 500 lidí. Roční tržby Armatury Group dosahují zhruba 1,5 miliardy korun, v roce 2019 firma vytvořila čistý zisk přes 43 milionů korun.

Firma je součástí skupiny Vexve Armatury Group, která je předním evropským poskytovatelem komplexního řešení pro dodávky průmyslových armatur. Vlastní ji finská investiční společnost DevCo Partners Oy.

Reklama

Doporučované