Hlavní obsah

Arogance. Politici kontrolují lidi stále víc. Ale sami se kontrolovat nedají, říká „otec" registru smluv Farský

Rozhovor s Janem Farským o registru smluv.

 

Reklama

Zpravodaj čerstvě vykostěného zákona o registru smluv se pokusí lobbovat v Senátu proti širokým výjimkám, které ve středu Sněmovna schválila.

Článek

„Dalo by se spekulovat o různé motivaci. Co však podle mě stojí v popředí, je arogance politiků, kteří na jednu stranu zavádějí elektronickou evidenci tržeb a kontrolní hlášení. Zároveň ale nedovolí lidem sledovat, jak stát s vybranými penězi hospodaří. To je ryzí příklad arogance moci.“ Tak komentuje středeční hlasování poslanců o novele zákona o registru smluv jeden z duchovních otců normy Jan Farský (STAN).

Díky registru smluv si lidé mohli na internetu sami zjistit, komu dávají politici vydělat z veřejných peněz nebo s jakými firmami spolupracují radnice. Poslanecká sněmovna registr smluv výrazně oslabila.

Výjimku z povinnosti zveřejňovat smlouvy dostanou nově všechny státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu.

Pro předlohu hlasovalo 80 ze 159 přítomných poslanců - zejména z ČSSD a KSČM. Hlasy přidala také část členů KDU-ČSL a ODS. Proti bylo 47 členů dolní komory hlavně z klubů TOP 09 a Starostů, ANO a Úsvitu. Novela teď poputuje do Senátu. A právě tam chce Jan Farský získat podporu pro to, aby senátoři novelu odmítli a vrátili ji zpátky na stůl poslancům.

Podrobnosti si můžete poslechnout v rozhovoru s Janem Farským v úvodu tohoto článku.

Co přesně pak schválená úprava způsobí, analyzoval ve studiu Seznamu Michal Bláha, provozovatel portálu Hlídač smluv.

„Odhaduji, že 50 až 60 procent smluv v takto pojatém zákonu unikne povinnosti být v registru," soudí Michal Bláha.

Reklama

Související témata:

Doporučované