Hlavní obsah

Asi 40 tisíc. Proč stále nedostáváme přesná data o očkovaných

Podívejte se na reportáž o neochotě českých úřadů zveřejňovat základní data o očkování.Video: Televize Seznam, Jan Richter

 

Reklama

Nejdřív úřady nechtěly zveřejnit počty nakažených koronavirem v obcích, pak kapacity nemocnic, nyní odmítají sdílet, kolik lidí dostalo každý den vakcínu proti nemoci covid-19. Na vině je i nedodělaný systém, kam se data ukládají.

Článek

Podle informací TV Seznam zatím není zcela funkční systém, do něhož se data o očkovaných ukládají.

Vakcínu chránící před nemocí covid-19 dostalo v Česku podle nejnovějšího vyjádření Andreje Babiše (ANO) kolem 40 tisíc lidí. Přesný počet ale neznáme. Nevíme ani, ve kterých regionech a které věkové skupiny se očkují nejrychleji. Ministerstvo zdravotnictví počítá se zveřejňováním pouze celkového počtu jen jednou týdně.

„Plánujeme jednou za týden vždy zveřejnit údaje za ten předchozí týden. Vždy ve čtvrtek, aby bylo patrno, kolik se do České republiky dostalo vakcín a kolik jich bylo podáno,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na páteční tiskové konferenci.

Řada zemí v Evropě i jinde ve světě ale zveřejňuje počty očkovaných za každý den. Velmi informativní a přitom jednoduché stránky zřídily například úřady ve Slovinsku nebo v Bulharsku. K podobnému kroku vyzvali českou vládu někteří opoziční politici.

Foto: Seznam Zprávy

Srovnání, jak infomují jinde v Evropě.

Třeba poslanec Vlastimil Válek (TOP 09) považuje za klíčové zveřejňování tří údajů - počet proočkovaných lidí podle věkových kategorií, počet úplně naočkovaných osob, tedy těch, kteří už dostali druhou dávku vakcíny. „A třetí věc, jestli jsou nějaké vedlejší účinky,“ říká Válek.

Zveřejňovat relevantní údaje by chtěli i Piráti. „Mělo by to probíhat moderním způsobem. Alespoň nějaká data musí být veřejná,“ tvrdí pirátská poslankyně Olga Richterová.

Důvody, proč se ministerstvo rozhodlo zveřejňovat jen jednou týdně, není jednoduché zjistit. Resort odkazuje na Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). A ten zase zpátky na ministerstvo. „To není dotaz na mě. O tom, jakým způsobem jsou zveřejňována data ze systému ISIN, rozhoduje správce, a to je Ministerstvo zdravotnictví,“ řekl Televizi Seznam šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Státní orgány samozřejmě podrobné údaje o postupu očkování mají. Ve středu je zdravotničtí informatici odeslali členům Sněmovny. Vyplývá z nich například, že nejvíce lidí - 2832 - bylo do středy naočkováno ve věkové skupině od 30 do 39 let v Praze. Vakcínu naopak nedostal nikdo starší 65 let v Libereckém kraji.

Podle několika zdrojů Televize Seznam obeznámených se situací v ÚZIS nicméně Ministerstvo zdravotnictví plánuje podrobné informace zveřejňovat častěji. Zatím to nedělá proto, že systém, do kterého se údaje ukládají, ještě není zcela funkční. Vládní informatici na něm začali pracovat pouhé tři dny před startem očkování.

České úřady na rozdíl od některých svých zahraničních protějšků obecně data o pandemii zveřejňují jen neochotně. „Nezveřejňovaly data, aby mohly říkat nepravdu, doslova lež, o tom, jaká je situace. To se týkalo hlavně srpna a září,“ tvrdí zakladatel webu Hlídač státu Michal Bláha.

Bláha říká, že se na příčiny odmítavého postoje ptal přímo ministra Blatného na soukromé schůzce, a odpověď jej rozhořčila. „Řekl, že na ministerstvu jsou toho názoru, že to veřejnost nepotřebuje vědět a že to stačí jednou týdně. To je skandální,“ dodává Bláha.

Reklama

Doporučované