Hlavní obsah

Obávaný asteroid pojmenovaný po bohu temnoty mine Zemi, oznámila NASA

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Lidstvo si může ulevit. Obávaný asteroid Apofis patrně dalších sto let nezasáhne Zemi. Naopak připraví zajímavou podívanou. V dubnu 2029 by měl proletět okolo Země ve vzdálenosti desetkrát menší, než je od planety Měsíc.

Článek

Země je zatím v bezpečí. Americká kosmická agentura NASA uvedla, že asteroid Apofis, který představuje jednu z největších možných hrozeb pro naši planetu, Zemi během dalších sto let nezasáhne.

Na základě analýzy z roku 2004 američtí odborníci považovali planetku Apofis za jeden z nejnebezpečnějších asteroidů. Dříve se hovořilo o možné srážce se Zemí v letech 2029 a 2036. Podle vědců přetrvávala také hrozba pro rok 2068.

Nyní ale na základě nové analýzy americký Národní úřad pro letectví a vesmír tuto hrozbu odmítl. Davide Farnocchia ze Střediska pro zkoumání objektů letících blízko Země podotýká, že nové výpočty ukazují nulové riziko dopadu asteroidu na Zemi. Alespoň příštích sto let.

Asteroid Apofis neboli planetka s označením 2004 MN4 je pojmenovaný podle staroegyptského boha chaosu a temnoty Apopa. Má délku tří britských fotbalových hřišť.

5. března letošního roku Apofis proletěl kolem Země v bezpečné vzdálenosti 17 milionů kilometrů (10 milionů mil). Experti pomocí radarů sledovali jeho putování kolem Slunce, což jim umožnilo s jistotou vyloučit jakékoliv riziko dopadu na Zemi v roce 2068.

„Když jsem po škole začal s asteroidy pracovat, Apofis patřil mezi ty nejnebezpečnější,“ říká Farnocchia. „Mám určitý pocit uspokojení, když vidím, jak je odstraněn ze seznamu rizikových asteroidů,“ cituje slova vědce britská stanice BBC.

Další přiblížení 340 metrů širokého asteroidu k Zemi se podle odborníků může uskutečnit za osm let. V dubnu roku 2029 se očekává, že Apofis proletí kolem zeměkoule ve vzdálenosti asi 32 tisíc kilometrů, což je asi jedna desetina vzdálenosti mezi Zemí a Měsícem. Jeho přiblížení budou moci sledovat i lidé na východní polokouli, a to patrně pouhým okem.

Nebeská tělesa, která by se mohla přiblížit k Zemi, američtí vědci klasifikují jako potenciálně nebezpečná (PHA). Každý z těchto asteroidů má kódové označení.

Mezi ty nejnebezpečnější patří například asteroid 1950 DA, 2010 RF12 či malá planetka s názvem 2012 HG2. Asteroid 1950 DA byl objeven 23. února roku 1950. Později však zmizel z dohledu, znovuobjeven byl až o půl století později. Na minimální vzdálenost od Země se podle expertů může přiblížit 16. března roku 2880, tedy za 859 let. Podle americké agentury existuje jenom 0,012% šance na jeho ničivý dopad na Zemi.

Další asteroid 2010 RF12 má podle NASA mnohem větší šanci zasáhnout naši planetu. První potenciální dopad by mohl nastat 5. září 2095. Avšak vzhledem k tomu, že toto nebeské těleso je relativně malé, podle vědců nepředstavuje pro Zemi žádnou hrozbu.

Podle předpovědi amerického týmu k první potenciální srážce asteroidu 2012 HG2 se Zemí by mohlo dojít 12. února roku 2052. Díky své velikosti by ale s největší pravděpodobností shořel v zemské atmosféře.

Reklama

Doporučované