Hlavní obsah

Razie v sídle české armády a nekalá dvojí hra se zakázkou

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Sídlo generálního štábu armády v pražských Dejvicích. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Vládní i opoziční politici se distancují od podezřelé zakázky Ministerstva obrany. Kvůli tendru na servis komunikační sítě zasahovala policie na generálním štábu armády. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se případ týká minulosti, odpovědnost odmítá ale i bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Co o kauze víme?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • V čem měla spočívat nezákonná „dvojí hra“ kolem zakázky na Ministerstvu obrany.
  • Jak je případ propojený s kauzou Dozimetr, která loni zatřásla českou politikou.
  • A co bude stát za pozornost při dalším sledování práce detektivů.

„Klasický policejní zásah.“ Tak popisuje úterní razii v sídle české armády investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) si do budov v pražských Dejvicích přišli pro dokumenty a další důkazy, které souvisely se zakázkami Ministerstva obrany. Zároveň zasahovali i v kancelářích několika IT firem.

Díky prostudování klíčových dokumentů - včetně povolení soudu k domovní prohlídce nebo textu obvinění - Seznam Zprávy popsaly, co k policejní akci vedlo. Kriminalisté dospěli k podezření, že se několik firem účelově domluvilo, jak získat jednu ze zakázek resortu obrany. Týkat se měla systému důležitého pro fungování armády - servisu mikrovlnné sítě, přes kterou vojáci komunikují.

Na zájem detektivů o zakázku z roku 2018 už reagovali i někteří politici a instituce. Třeba premiér Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že se případ týká spíše minulosti. Že se policejní šetření vztahuje k „období před nástupem současného vedení Ministerstva obrany a velení Armády ČR“, pak uvedli na oficiálním účtu na sociálních sítích také vojáci.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Jenže odpovědnost odmítl i dřívější šéf resortu obrany Lubomír Metnar (ANO). Na platformě X (dřívějším Twitteru) napsal, že v době podpisu smluv byl ministrem „pár týdnů“, navíc prý šlo o zakázku, která „šla čistě po úřednické linii“ a nepodléhala jeho podpisu.

„Dvojí hra“ v pobočné větvi Dozimetru

Policisté každopádně po úterní razii obvinili šest lidí a tři firmy a zároveň vyšlo najevo, že akce byla součástí pobočné větve kauzy Dozimetr.

Dění kolem tohoto případu vloni zacloumalo politikou. Kvůli kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který se měl podle detektivů podílet na tunelování pražského dopravního podniku, totiž skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík (STAN) nebo také místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Tentokrát se ale hrálo o jiné osoby: Podnikatele Jindřicha Špringla a Petra Adama, který před časem spáchal sebevraždu. Špringl nicméně čelí obvinění ve větvi Dozimetru, která se týká údajného vysávání peněz z pražského dopravního podniku. A teď ho policie podle Blažka podezírá i z trestné činnosti kolem zakázky na servis armádního komunikačního systému. Ta byla nakonec vysoutěžena za 36 milionů korun.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Detektivové v úterý zasahovali také v areálu firmy Analogia v Hýskově na Berounsku.

A co se tedy zjednodušeně v komplikovaném případu stalo: Reportér Blažek uvádí, že šlo o jakousi „dvojí hru“ podnikatele Špringla. „Podle policistů byl hlavním hybatelem. S firmou Tesla se měl domluvit, že se o zakázku nebude ucházet jeho firma Analogia. S tím, že se pak s Teslou dohodne na nějakých subdodávkách (ve prospěch Analogie),“ vykresluje novinář základní obrysy.

Jenže poté měl Špringl přijít se skrytým tahem - údajně se domluvil s další firmou Jimi, že také ona bude o zakázku usilovat. A když se tak stalo a společnost v soutěži zvítězila, měl jít podnikatel znovu za Teslou. A to s nabídkou, že zajistí odstoupení Jimi z tendru, pokud jí Tesla přihraje jinou zakázku.

„Policisté v tom vidí pletichy při veřejné zakázce. Není možné si mezi sebou ‚porcovat‘ vypsané zakázky,“ říká Blažek. Korupci podle něj vyšetřovatelé vyvozují z toho, že je nelegální někomu nabízet spolupráci ve stylu „vy se stáhněte ze soutěže o zakázku, a dostanete za to něco jiného“.

Kam povede vyšetřování policie?

Reportéři Seznam Zpráv se pokoušeli kontaktovat osoby a firmy obviněné po úterní razii. Většinou ale bez úspěchu. Vyjádřila se však například firma TTC Telekomunikace, která se ohradila, že by se dopustila něčeho trestného.

Jenže policejní práce nekončí. A z dokumentů je navíc patrné, že obviněný podnikatel Špringl měl mít buď přímo, nebo přes prostředníka dobré kontakty v armádě nebo na Ministerstvu obrany. Reportér podotýká, že mezi nimi zřejmě byli také důstojníci, kteří rozhodují právě o odborných zakázkách, jakou byl i tendr na komunikační síť.

„Stojí za to sledovat, jestli bude stíhán také někdo z armády. A je také otázka, jestli má policie vůbec zdokumentované, kdo z vojáků se s těmito podnikateli kamarádil a šel jim na ruku,“ dodává Blažek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kdo všechno si kvůli zakázce pro armádu vyslechl policejní obvinění nebo k čemu v současnosti spěje samotná hlavní větev kauzy Dozimetr. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy - podcast Smrtící Dozimetr, ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Český rozhlas Plus, Facebook - ANO, YouTube - Naše Praha

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované