Hlavní obsah

Expert radí, jak se stát v době krizí odolným

Foto: Akademie věd / Jan Malý / Seznam Zprávy

Profesor mezinárodních vztahů na Westminsterské univerzitě ve Velké Británii David Chandler.

Reklama

Článek

Rok 2022 a výzvy, které přinesl – od války na Ukrajině přes energetickou krizi až po ekonomický propad v celé Evropě - nasvítily otázku společenské odolnosti neboli resilience. Jak už ukázala covidová pandemie, schopnost ubránit se náročným situacím je klíčová pro zdravé fungování společnosti. Jak odolnost posilovat?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co je to koncept resilience neboli odolnosti a proč se o něj čím dál více opírají politici v Evropě i jinde?
  • Jak nám může pomoct vyřešit problémy, jako je klimatická krize?
  • A co může každý udělat pro to, aby se měli lépe všichni?

Odolnost nebo také resilience. Koncept, o který se stále častěji opírají evropští i světoví politici a který zasahuje do všech oblastí života od ekonomiky po bezpečnost. Neznamená ale jen zakousnout se a vydržet. Naopak. Je to snaha poučit se z chyb a přemýšlet o problémech jinak. Přemýšlet o důsledcích jednání, které zprvu nemusejí být patrné.

Alespoň tak si teorii odolnosti vykládá profesor mezinárodních vztahů na Westminsterské univerzitě ve Velké Británii David Chandler, který se problematikou dlouhodobě zabývá.

Koncept se podle něj dá snadno aplikovat na klimatickou změnu. Dlouho si lidstvo myslelo, že se vše vyřeší pokrokem a globální oteplování nevidělo nebo nechtělo vidět. V poslední době se podle Chandlera ale ukazuje, že rozvoj v mnoha ohledech spíše škodí.

„Najednou to vypadá, že problémy naopak prohlubujeme. Je potřeba věci znovu promyslet a možná se trochu uskromnit a připustit si, že bychom neměli tváří v tvář novým výzvám jen zachovávat a chránit to, co máme,“ vysvětluje expert.

„Nevidíme důsledky“

Moderní, konzumní společnost nicméně drží lidi v některých ohledech vně problémů. Chandler připomíná, že v obchodech vidíme jen zpracované, zabalené potraviny, a to nás nenutí uvažovat o tom, kde se vzaly.

„Kdybychom to věděli a mohli bychom o tom přemýšlet, vybavilo by nás to jinou sadou argumentů a způsobů přemýšlení o tom, co je morální či etické a co vlastně znamená existovat ve světě, ve kterém žijeme,“ vysvětluje Chandler.

Foto: Jan Malý / Akademie věd

David Chandler na konferenci Facets of Resilience v Praze.

Minulost nám přitom ukázala, že poodstoupit od problémů a snažit se řešit jejich příčiny, nikoli důsledky, pro nás může být v mnoha ohledech přínosné. Společnost to viděla například u kouření cigaret. Zprvu hledala řešení, jak léčit nemoci, které tento zlozvyk přinášel. Pak ale k otázce přistoupila jinak.

„Stali jsme se uvědomělejšími, odolnějšími. Došlo nám, že pokud budeme kouřit míň, nebo nebudeme dávat do cigaret tolik škodlivin, bude to lepší,“ říká odborník.

Odejít ze slonovinových věží

Abychom byli odolnější, je ale podle Chandlera nutné, abychom začali pracovat sami na sobě. A neznamená to, že bychom se měli obrnit proti vnějším vlivům. K řešení problémů je totiž nutné, abychom byli citliví a dokázali komplikace rozpoznat.

„Dokud budeme žít v příslovečných slonovinových věžích, v privilegovaných komunitách, kde tyto věci nemají stejný dopad, a budeme ignorovat celkový obrázek, nikam se nepohneme. Pokud nezahrneme do našich úvah celé široké pole, budou v důsledku tratit a trpět všichni,“ říká.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč nám ne se všemi problémy mohou pomoct „tvrdá data“ a je nutné opřít se o sociální vědy nebo proč je důležité ve světě podobné koncepty, jako je odolnost, prosazovat. Poslechněte si ve speciálním díle podcastu 5:59.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované