Hlavní obsah

„Jako by to byl avatar.“ Novináři popisují soud, který poslal Feriho za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý poslanec Dominik Feri u soudu.

Reklama

Článek

Bývalý poslanec za TOP 09 Dominik Feri půjde do vězení. Městský soud v Praze v pondělí potvrdil listopadové rozhodnutí obvodního soudu, který ho za dvě znásilnění a jeden pokus o něj poslal do vězení na tři roky. Kauzu rozebíráme s reportérem Seznam Zpráv Vojtěchem Blažkem a novinářkou Apolenou Rychlíkovou.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč odvolací soud na trestu pro bývalého poslance Dominika Feriho nic nezměnil.
  • Jak novináři popisují chování Feriho během soudních líčení.
  • A jak tato kauza změnila pohled společnosti na postavení obětí sexuálního násilí.

Po téměř třech letech v kauze Dominika Feriho padl pravomocný verdikt. Rozhodnutí prvoinstančního soudu z loňského listopadu poslat Feriho do vězení na tři roky potvrdil Městský soud v Praze. Feri se podle rozsudku dopustil dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Soudce Libor Vávra navíc kromě finančního odškodného přiznal obětem i úrok z prodlení.

Zmocněnkyně obětí Adéla Hořejší ocenila úřady za přístup k poškozeným ženám. Naopak Feri s rozsudkem nesouhlasil. „Žít v právním státě znamená respektovat i ty rozsudky, se kterými bytostně nesouhlasíme a o věcech, které se nikdy nestaly. Mohu jenom uvést, že ve věci bude přirozeně podáno dovolání. Trvám si na tom, že k žádnému znásilnění nikdy nedošlo,“ komentoval politik rozhodnutí.

Expolitik během líčení zopakoval tvrzení, která tvrdil dlouhodobě. Uvedl například, že výpovědi žen mají trhliny a že některé skutečnosti, které popsaly, nejsou pravdivé. Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek v rozhovoru pro podcast 5:59 vysvětluje, proč Feriho pokusy o obhajobu selhaly.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

„Odvolací soud své rozhodnutí zdůvodnil v několika bodech. Třeba uvedl - a to je jeho agenda - že prvoinstanční soud případ prozkoumal ze všech možných stran, dobře ho posoudil, dobře posoudil věrohodnost těch obětí a uvedl, že jeho rozsudek má hlavu a patu,“ vysvětlil novinář.

Čím se Feri hájil

Městský soud v Praze se zároveň ztotožnil i s názorem obvodního soudu, že výpovědi obětí jsou věrohodné. Zmínil, že tento fakt jednak dokládají posudky a také to, že se ženy s traumatizujícím zážitkem svěřily svým blízkým.

Jen pro připomenutí: Dva případy znásilnění se odehrály už v roce 2016, kdy byl Feri ještě regionálním politikem a studentem práv. Oba se udály v jeho tehdejším bytě v pražském Žižkově. Třetí čin se pak stal o dva roky později, v době, kdy byl Feri poslancem, a to přímo v budově dolní komory Parlamentu. Poškozená žena uvedla, že ji poslanec v kuchyňce osahával a chtěl ji líbat.

Všechny tři oběti se Feri snažil znevěrohodnit. V obhajobě například uvedl, že si ženy nepamatují přesné detaily, a také tvrdil, že se chtějí mediálně zviditelnit. „Soudce na to řekl, že je to situace (akt znásilnění), ve které se člověk jako oběť orientuje úplně jinak a nemůže si vybavovat úplně všechny detaily,“ říká Blažek.

Podle reportéra nicméně bývalému politikovi mohlo uškodit i to, jak před soudem vystupoval. „Dominik Feri už u prvoinstančního soudu nepůsobil jako někdo, koho ta celá situace mrzí,“ říká. Ostatně už tehdy soudkyně Lenka Hájková během zdůvodňování verdiktu uvedla třeba to, že se Feri během výpovědí žen ve vedlejší místnosti, kam musel kvůli ochraně obětí odejít, nahlas smál.

Co kauza naučila Česko

Podobně chování bývalého politika před soudem vidí i novinářka a dokumentaristka Apolena Rychlíková. Ta společně s novinářem Jakubem Zelenkou jako první pro Alarm a Deník N popsala příběhy několika žen, které popisovaly predátorské jednání Dominika Feriho.

„On je extrémně fixovaný na svůj mediální obraz. Už jako velmi mladý pochopil, že je nutné si svůj obraz budovat na sociálních sítích,“ říká Rychlíková. „Zdálo se mi i po celou dobu toho soudu, jako bychom sledovali spíše avatara Dominika Feriho než Dominika Feriho samotného. Jako by nebojoval o to, jestli bude zproštěn obžaloby, ale spíš o to, aby si udržel mediální tvář,“ pokračuje.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Novinářka a dokumentaristika Apolena Rychlíková.

Podle Rychlíkové je nicméně důležitější poukazovat na to, co musely oběti kvůli sledované kauze, která plnila média, zvládnout. „Samozřejmě pro ně musí být velmi náročné - a to i pro ženy, které to třeba nenahlásily, protože se zalekly jeho agresivního chování u soudu, a i takové existují - vídat jeho tvář na titulkách novin a vidět, jakým způsobem se obhajuje,“ popisuje. A to přesto, že se úřady i soudkyně prvoinstančního soudu snažily chovat k ženám co nejvíce korektně.

Novinářka ale zároveň vysvětluje, že debaty o tom, jak oběti v případu Dominika Feriho chránit, měly i pozitivní vliv - posunuly vnímání obětí sexualizovaného násilí v Česku. Společnost se tak díky kauze podle ní třeba naučila větší citlivosti k obětem těchto závažných trestných činů.

„A myslím, že během těch tří let se společnost, odborná veřejnost a i novinářstvo učilo důvěřovat obětem. To je zlom, který já považuju možná za nejdůležitější,“ říká Rychlíková.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli se může Dominik Feri proti rozhodnutí Městského soudu v Praze ještě bránit nebo jak Apolena Rychlíková hodnotí po letech důležitost kauzy. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Dominika Kubištová, Eduard Freisler

Sound design: Ursula Sereghy

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Vojtěcha Blažka, ČT24, iDnes.cz, účet Tomáše Piky na síti X.com

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované