Hlavní obsah

„Prý to byl nudný pár.“ Šedé myši ve službách Putinovy rozvědky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Slovinská policie a speciální složky zatkly manželský pár podezřelý ze špionáže pro Rusko (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Žijí zdánlivě obyčejné životy. Jsou nenápadní, přátelští, pravidelně cestují. Tvrdí o sobě, že pocházejí ze zahraničí, často z Jižní Ameriky. Ve skutečnosti jsou ale z Ruska a pracují pro rozvědku. Poslední měsíce přinesly několik příběhů zadržených špionů, kteří jsou podle evropských úřadů členy speciálního programu ruských zpravodajských služeb známého jako „nelegálové“. Proč se o jejich odhalení dozvídáme právě teď?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Kdo jsou ruští „nelegálové” a jaké předpoklady musejí tito agenti splňovat?
  • Čím se zabývají a jaké informace sbírají?
  • A proč tento špionážní program po pádu Sovětského svazu neskončil?

Nizozemský student či norský profesor předstírající, že jsou Brazilci. Manželský pár, který působil zároveň v Athénách a Riu de Janeiru. Nebo ve Slovinsku usazená dvojice, která se vydávala za uprchlíky z Argentiny. To jsou jen některé z případů takzvaných nelegálů, tedy operativců ruské zahraniční rozvědky, které se v posledním roce podařilo odhalit.

Naposledy přitom úřady na jednoho z těchto vyzvědačů přišly na přelomu let 2010 a 2011. Za posledních několik měsíců je jich ovšem podle reportéra deníku The Guardian Shauna Walkera už šest. „Můžeme jenom hádat - podařilo se zakročit proti poslední šestici, nebo to bylo jen šest ze dvou stovek lidí, kteří jsou stále v terénu? Na to je opravdu těžké odpovědět,“ říká.

Naposledy Walker popsal příběh manželské dvojice, která se ve Slovinsku vydávala za přistěhovalce z Argentiny. Maria Mayer provozovala online uměleckou galerii a její údajný manžel Ludwig Gish založil IT firmu. Pár měl dokonce dvě děti, které podle Walkera nejspíš skutečně věřily, že mají kořeny v Latinské Americe.

„Mluvil jsem s víc než desítkou lidí, kteří je znali, a když mi je popisovali, neustále padala dvě slova: obyčejní a milí,“ popisuje britský reportér. Sousedi tak měli pocit, že rozhodně nemohlo jít o ruské vyzvědače. Podle Walkera to byl naopak záměr.

„Připomnělo mi to, co mi řekla Jelena Vavilovová, bývala nelegálka dopadená v USA v roce 2010. V rozhovoru, který jsem s ní dělal v Moskvě před čtyřmi lety, zmínila, že ideální nelegál má být přesně taková šedá myška, někdo úplně průměrný,“ popisuje.

Peníze policisté počítali hodiny

Slovinské úřady případ dlouho tajily. K zatčení došlo už v prosinci, první zmínky o kauze se ale v médiích objevily až na konci ledna. V mezidobí podle Walkera Spojené státy a Rusko jednaly o tiché výměně páru za Američany držené v ruských věznicích. Slovinsko se nejspíš debat neúčastnilo. „Z nějakého důvodu z toho ale nakonec sešlo,“ dodává novinář.

Zatím není jasné, z čeho slovinští žalobci dvojici viní. Walker nicméně od svých zdrojů zjistil, že se v kanceláři manželského páru našlo údajně obrovské množství hotovosti. Jen spočítat peníze prý policistům trvalo několik hodin. Na udržování svých krycích identit by přitom vyzvědači tolik peněz nepotřebovali.

„Spíš bych řekl, že možná měli na starosti i další věci - třeba vyplácet různé agenty, předávat peníze lidem, kteří spolupracují s Moskvou,“ popisuje Walker. Ostatně i o tom, co nelegálové pro Rusko dělají a co přesně je zajímá, se dá mluvit jen v hrubých obrysech. A to přesto, že historie tohoto programu sahá až do počátků Sovětského svazu.

Veřejná válka proti špionům

Proč se ale právě nyní daří odhalovat agenty, kteří roky zůstávali skryti? Britský reportér na to má několik teorií. A upozorňuje, že platit mohou jen některé z nich, ale také všechny zároveň.

Foto: archiv Shauna Walkera

Britský novinář Shaun Walker.

Zaprvé se podle Walkera mohl objevit ruský zběh nebo zběhové, kteří vyzradili zpravodajským službám informace o ruských tajných programech. „Mohla tomu napomoci válka proti Ukrajině, která u velké části ruských elit není zrovna populární,“ vysvětluje.

Také je ale možné, že prozrazení nelegálů souvisí s vyhoštěním stovek ruských diplomatů z různých států po začátku invaze. Rusko tak nyní může po vyzvědačích chtít, aby se pouštěli do riskantnějších operací než dřív, a to oslabuje jejich krytí. Roli může ale hrát i to, že západní vlády vyčlenily na boj s výzvědnými aktivitami Ruska v poslední době víc peněz.

„A pak je tu skutečnost, že operace proti nelegálům a jejich zatýkání se v minulosti velmi často neděly veřejně, často jsme o tom vůbec nevěděli. A myslím si, že teď na straně Západu zesílila touha Rusko zahanbit a znemožnit ho tím, že ukáže, co přesně Moskva dělá. Je to snaha vést tuhle válku poněkud veřejněji,“ popisuje Walker.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč nelegálové často do zahraničí vyjíždějí v partnerských dvojicích nebo proč se tak často vydávají za občany latinskoamerických zemí. Celou epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Dabing: Miroslav Tomko

Zdroj audioukázek: Radiotelevizija Slovenija

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované