Hlavní obsah

„Druhá tragédie se nemusela stát.“ Smrt Češek v Alpách ukázala mezeru v zákoně

Foto: Shutterstock.com

Smrt dvou Češek v rakouských Alpách poukázala na mezeru v zákoně. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Před český soud jde poprvé případ, kdy se bude rozhodovat o tom, zda průvodci nesou odpovědnost za smrt v horách. Obvinění čelí dva muži, jimž během oficiálních turistických výprav do Rakouska na ferraty zemřely dvě klientky.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Proč čeští policisté začali smrt dvou Češek vyšetřovat až se značným časovým odstupem?
  • Na jakou mezeru v zákonech případ poukazuje?
  • Bude se Ministerstvo pro místní rozvoj, pod které problematika spadá, zabývat nápravou?

Případ, který podle oborových organizací i advokátky poukazuje na mezeru v zákoně. Horský průvodce Dalibor Urban z Českých Budějovic před čtyřmi lety zorganizoval výpravu do rakouských Alp. Sám na ni ale nakonec nejel. Poslal za sebe kamaráda, který víc než dvacetičlennou skupinu vedl na vrchol sám, navzdory hrozícím bouřkám, a navíc bez potřebných profesních oprávnění.

Jedné z turistek, čtyřiadvacetileté Dagmar, se to nakonec stalo osudným. „Fyzicky a psychicky vyčerpaná Dagmar bohužel na mokrém povrchu uklouzla a zřítila se dolů,“ říká reportérka Seznam Zpráv a autorka pořadu Terén Kristina Ciroková.

Průvodce po tragédii rakouským policistům podle svědků tvrdil, že jsou jen skupina kamarádů a že nejde o organizovaný zájezd. Kriminalisté tak případ uzavřeli jako nehodu.

„O rok později se ale bohužel tragický případ zopakoval,“ vypráví Ciroková. Při výpravě do Rakouska, kterou opět pořádal Urban, tehdy zemřela další mladá žena, pětadvacetiletá Radka.

Dvě členky výpravy popsaly, že po výstupu na Drachenwand byla nezkušená a zřejmě špatně vybavená Radka psychicky i fyzicky silně vyčerpaná. Zřejmě následkem únavy na cestě dolů zakopla, spadla ze srázu a zraněním podlehla. Vedoucí vyšetřovatelům opět tvrdil, že nejde o placený zájezd, a rakouská policie případ uzavřela jako nehodu.

Mezera v zákoně

Rok se o případy nikdo nezajímal a nejspíš by ani nezačal, kdyby obě rodiny zesnulých žen nevyhledaly advokátku Kláru Dvořákovou, která sama působí jako horská průvodkyně a je předsedkyní právní komise Mezinárodní horolezecké federace. Ta za pozůstalé podala na Dalibora Urbana trestní oznámení.

Policie na základě vyšetřování dvojici průvodců obžalovala z usmrcení z nedbalosti a oba zanedlouho stanou před soudem. Sám Urban, který výpravy organizoval, nechtěl případ komentovat.

„Ten případ odkryl, jakou máme mezeru v zákoně. Především tady není dostatečná státní kontrola horských povolání,“ říká Ciroková. „Kdyby kontrola fungovala, tak by Dalibor Urban po první nehodě zřejmě nemohl dál mít živnostenské oprávnění horského průvodce, a tudíž by se druhá tragédie nemusela stát,“ dodává.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportérka Seznam Zpráv Kristina Ciroková.

Pravidla na průvodcování v horách sice v Česku existují, ale podle Českého spolku horských průvodců jsou příliš mírná, a navíc je nikdo nekontroluje. Průvodce například nikdo nepřezkušuje ani nehlídá, jestli na práci ve vysokých horách, jako jsou Alpy, mají patřičná mezinárodní povolení.

„V jakési šedé zóně tady tak fungují cestovky i jednotlivci, kteří vozí české turisty do hor – a přitom nemají oprávnění,“ popisuje reportérka.

Na chybu už několik let oborové organizace upozorňují, náprava je ale v nedohlednu. Mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Veronika Hešíková Seznam Zprávám řekla, že rezort zatím zkoumá, zda by v Česku vůbec bylo možné uznat právě zmíněné mezinárodní zkoušky.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak by se podle profesních organizací měl zákon změnit nebo za jakých okolností nyní mohou průvodci z Česka vodit lidi na vysokohorské výpravy. Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku. A nezapomeňte pro podcast 5:59 hlasovat v anketě Podcast roku. Děkujeme.

Editor a koeditor: Robert Candra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv Kristiny Cirokové, ČT24, Prima

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované