Hlavní obsah

„Zvolili si krajní formu odporu.“ Ruští legionáři válčí proti své zemi

Foto: Profimedia.cz

Na straně Ukrajiny ve válce bojují i někteří Rusové. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Na Ukrajině roste napětí v souvislosti s očekávanou ofenzivou Ruska na východě země. Podél tamní frontové linie jsou na ukrajinské straně mimo jiné nasazeni i ruští vojáci, kteří se rozhodli pomoct sousedům, jež napadla jejich vlastní země. Nejen o jejich motivaci mluvíme v 5:59 s reportérem listu New York Times Michaelem Schwirtzem.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se utvořila malá skupina Rusů bojujících proti svým krajanům.
  • Příběhy ruských legionářů, jakou jsou Caesar nebo Zaza, kteří působí v řadách ukrajinské armády.
  • Jak nebezpečný může být jejich boj pro ně i jejich rodiny.

Legie Svoboda Rusku. Tak se jmenuje vojenská jednotka Rusů, kteří se rozhodli bojovat proti rodné zemi. V době, kdy začala invaze, buď už žili na Ukrajině, případně se jim tam podařilo utéct.

Teď bojují na jedněch z nejnebezpečnějších míst – kolem Bachmutu v Donbasu na východní Ukrajině. Tedy kolem města, které se ruská armáda snaží dobýt posledního půl roku.

„Invaze pro ně znamenala tak nehoráznou nespravedlnost spáchanou vůči Ukrajině a světovému pořádku, že jedinou adekvátní reakcí je pro ně opravdu krajní forma odporu,“ popisuje v podcastu 5:59 jejich motivace reportér New York Times a laureát Pullitzerovy ceny Michael Schwirtz, který je momentálně na Ukrajině.

Celou středeční epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači:

V samotném Rusku zatím žádný skutečně široký odpor vůči válce nenastal. Proto Schwirtz označuje legionáře za výjimku: „Je to anomálie. Jde o lidi, kteří došli k závěru, že dokonce ani protest nestačí.“

Několik stovek mužů a žen pod vedením ukrajinských důstojníků bojuje proti svým krajanům zhruba od srpna. Dříve vznik podobné legie složené z Rusů místní zákony neumožňovaly. „Zástupci ukrajinské armády mi vysvětlili, že poptávka byla tak velká, že se nakonec rozhodli vytvořit celou novou jednotku,“ vysvětluje reportér.

Zařadit se do skupiny nicméně trvá měsíce. Zájemci například procházejí bezpečnostními prověrkami nebo musejí projít detektorem lži, pak teprve mohou nastoupit k základnímu výcviku. Podle Schwirtze se podařilo odhalit několik pokusů ruských zpravodajských služeb o infiltraci.

„Nepovažuji je za Rusy“

Reportér s částí legie trávil v minulých týdnech čas v místě jejich nasazení na východní frontě nebo ve výcvikovém táboře u Kyjeva.

„Nepřišli jsme sem něco dokazovat,“ řekl mu během psaní reportáže Rus s přezdívkou Zaza, kterému prý není ani dvacet let a který se rozhodl odejít z Ruska až po začátku invaze na Ukrajinu. „Přišli jsme, abychom pomohli Ukrajině dosáhnout úplného stažení ruských vojsk z jejího území a v budoucnu také s ‚deputinizací‘ Ruska,“ dodal.

Další voják, kterému říkají Caesar, na Ukrajinu s celou rodinou přišel loni v létě. Popisoval, že už delší dobu patří k odpůrcům ruského režimu a označuje se za nacionalistu.

V minulosti byl prý členem Ruského imperiálního hnutí, což je organizace, kterou Spojené státy americké označují za násilnou a extremistickou. Rozešel se s ní ale kvůli tomu, že podpořila ruskou anexi Krymu v roce 2014.

Současné Rusko podle Caesara sešlo ze správné cesty, a to dokazuje i chudoba, která v zemi panuje a se kterou vláda nic nedělá. A Rusy, kteří současné elity podporují, nepovažuje za krajany, ale za „mizery a vrahy bez národnosti“. „Před vámi sedí příklad Rusa, příklad muže, o kterém psal Tolstoj nebo Dostojevskij. Takový já jsem. Oni ne. Oni nejsou Rusové,“ uvedl Zaza už dříve pro reportáž amerického novináře.

„Čelí obrovskému nebezpečí“

„Tito lidé čelí obrovskému nebezpečí. Myslím, že nikdo z nich se v dohledné době do Ruska vrátit nehodlá,“ podotýká Schwirtz nyní v podcastu 5:59. Podle něj ostatně uplynulé měsíce ukázaly, jak se ruská armáda chová k lidem, kteří přeběhli.

V listopadu se například objevilo video s popravou člena ruské žoldácké skupiny Vagner Evgenije Nužina, který podle svých posledních slov sběhl a chtěl bojovat proti Rusku. Na záběrech ho neznámý muž udeří několikrát kladivem do hlavy a krku.

„Navíc je otázka, co všechno může hrozit jejich rodinám. Objevily se případy, kdy rodiny čelily kvůli aktivitám svých členů pronásledování ze strany úřadů, bezpečnostní složky je předvolaly k výslechům a tak podobně,“ vysvětluje reportér New York Times.

Ruská generální prokuratura se dokonce v lednu odvolala k místnímu nejvyššímu soudu s žádostí, aby legii Svoboda Rusku označil za teroristickou organizaci.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, co o existenci legie Svoboda Rusku vědí samotní běžní Rusové nebo jaká panuje na Ukrajině nálada téměř rok od začátku invaze ruských vojsk. Poslechněte si audio v přední části článku.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Dabing: Miroslav Tomko

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas České Budějovice, ČT24, Twitter - yorukhunnn, Telegram - odessa_typical

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované