Hlavní obsah

Proč Miroslav Ševčík couvnul? „Patrně se bál hlasování po jménech“

Foto: ČTK/Seznam Zprávy

Nově zvolený děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

Reklama

Článek

Volba nového děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické dál rezonuje mezi studenty i v akademické obci. Zvolený ekonom Miroslav Ševčík čelí kritice kvůli kontroverzním vyjádřením. Oproti zvyklostem ale nezasedne ve Vědecké radě celé univerzity. Proč je to důležité? A kam to celou kauzu posunuje?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Vysoká škola ekonomická patří mezi přední české univerzity. Její význam podtrhuje např. to, že ji absolvovali tři poslední guvernéři České národní banky.
  • Volba Miroslava Ševčíka děkanem Národohospodářské fakulty VŠE vyvolala pozornost kvůli jeho politickému angažmá nebo řadě kontroverzních výroků. Deník N nejnověji upozornil, že se Ševčík nestane členem Vědecké rady celé univerzity, což bývá u děkana běžné.
  • „Miroslav Ševčík je v současnosti jeden z nejvlivnějších tuzemských pedagogů, kterému se podařilo v podstatě ovládnout jednu celou fakultu,“ říká reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

Jak došlo k tomu, že Ševčík nezasedne ve Vědecké radě, ačkoliv by měl mít z titulu své funkce místo prakticky jisté? „Patrně se zalekl, že kdyby se hlasovalo po jménech, mohl by mít se zvolením problémy. Poměrně strategicky tak svou kandidaturu stáhl,“ uvádí reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník.

Miroslav Ševčík přitom na VŠE působí v nejrůznějších rolích už od poloviny 80. let. Právě o své dlouholeté působení na univerzitě podle Koutníka opírá svou auru ekonomického experta.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Ondřej Koutník

Mezi studenty VŠE se ale najdou i tací, kteří kritizují jeho způsoby výuky. Reportérovi Seznam Zpráv se podařilo získat svědectví, podle kterých Ševčík na akademické půdě šíří různé dezinformace nebo polopravdy. Týkat se měly například covidu nebo ruské války na Ukrajině.

Student Jakub Kuneš si myslí, že některé argumenty Miroslava Ševčíka připomínají rétoriku, která zaznívá z Kremlu. „Vyloženě argumentování Azovem (jednotka ukrajinských sil, pozn. red.); nesmyslné argumenty, že Ukrajina nese vinu na válce,“ popisuje.

Nejde ale jen o obsah Ševčíkova vystupování. Jiní studenti potvrdili to, že Ševčík den před parlamentními volbami rozesílal na adresy spojené s VŠE agitační e-maily s výzvou ke kroužkování kandidátů politického hnutí Trikolora, v němž působil jako ekonomický expert.

Spřátelený senát

Otázky přitom může vzbuzovat i samotná volba Akademického senátu, který nového děkana svými hlasy vybral. Z pohledu zákona proběhlo vše v pořádku, podle reportéra Seznam Zpráv je ale patrné, že sedm z devíti senátorů bylo tak či onak provázaných s Miroslavem Ševčíkem.

„Například Marek Korejs je vedle akademického pracovníka také redaktorem Parlamentních listů a s panem Ševčíkem v minulosti vedl i několik rozhovorů. Mimo jiné ten, ve kterém právě pan Ševčík zpochybňoval roli BIS a jejího ředitele (v kauze vyšetřování výbuchů ve Vrběticích, pozn. red.),“ říká Koutník.

Na tahu je teď vedení Vysoké školy ekonomické. Miroslav Ševčík sice byl zvolen do funkce děkana, jmenovat ho ale ještě musí rektor univerzity Petr Dvořák. Zatím přitom není jasné, kdy by se tak mělo stát.

Jak se vedení VŠE staví k rozruchu kolem děkana Národohospodářské fakulty? A co říkají historikové na zjištění, že ačkoliv má Ševčík negativní lustrační osvědčení, archivy ukazují, že o něj měla zájem komunistická vojenská rozvědka? Úterní díl podcastu 5:59 si poslechněte v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Česká televize - 168 hodin, Prima CNN News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované