Hlavní obsah

Tahanice o pražský magistrát skončily. Kdo vlastně vyhrál?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lídr Spolu Bohuslav Svoboda se má stát novým pražským primátorem (snímek z listopadu 2022).

Reklama

Článek

Po rekordně dlouhém povolebním vyjednávání dnes Praha získá nové vedení magistrátu. Tedy pravděpodobně - pokud zastupitelé naplní nově uzavřenou koaliční dohodu. Je z ní jasné i to, že primátorem bude Bohuslav Svoboda, který už metropoli dříve řídil. Jaká bude nová „pražská vláda“? A proč její vytváření tolik trvalo?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • S jakým kreditem míří do čela Prahy Bohuslav Svoboda.
  • Nakolik je problém kumulace funkcí, která se týká nejen kandidáta na primátora.
  • Jestli se dlouhé tahanice o „pražskou vládu“ odrazí i v celostátní politice.

Po 145 dnech od komunálních voleb je Praha jedinou obcí v Česku, kde stále neúřaduje nové vedení. Až tento týden ve středu zástupci uskupení Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a hnutí STAN podepsali koaliční smlouvu. Volba nového primátora a radních je na programu dnešního jednání zastupitelstva.

„Situaci v Praze komplikovaly osobní animozity, řada zákulisních her,“ uvádí v podcastu 5:59 analytička Seznam Zpráv Marie Bastlová, která také moderuje podcast Ptám se já. Podle ní to byly do značné míry „nesmyslné tahanice“ a také velká ostuda.

Celou čtvrteční epizodu podcastu 5:59 si poslechněte v přehrávači:

Bastlová připomíná zákruty, které jsme od zářijových obecních voleb sledovali. Tak například na odbojné zastupitelce Haně Kordové Marvanové ztroskotala možná spolupráce Spolu s hnutím ANO. Jinou komplikací byl závazek Pirátů uzavřený se sdružením Praha sobě.

Politici dlouho nedokázali uzel rozmotat. A to přesto - nebo možná právě proto - že vládnout v Praze je pro ně důležité a musí jim na tom záležet, říká analytička. „Je to ohromně viditelné, na Prahu se soustředí velká mediální pozornost. Pro strany současné vládní koalice navíc Praha představuje důležitou voličskou baštu.“

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Politici při podepsání koaliční smlouvy o vládě na pražském magistrátu. (15. 2. 2023)

Nakonec v Praze vznikla dohoda, která složením připomíná vládní koalici v Poslanecké sněmovně. A podle Bastlové bude zajímavé třeba to, jak na magistrátu obstojí spolupráce Pirátů s ODS.

„Bude podstatné sledovat, jestli si (Piráti) udrží přízeň voličů, kteří jsou v opozici vůči občanským demokratům, vůči tomu tradičnímu politickému řízení Prahy. A jestli dokážou být dál tou politickou alternativou, která je zajímavá a atraktivní pro mladé velkoměstské voliče.“

Návrat staronového primátora?

V čele hlavního města by dnes měl stanout lídr Spolu Bohuslav Svoboda (ODS), který ho už řídil v letech 2010-2013. Tehdy na novém jménu v politice podle Bastlové lpěl stín kontaktů a vazeb na podnikatele s pověstí „pražských kmotrů“, jakým byl třeba Tomáš Hrdlička. S tímto stigmatem se Svoboda následně potýkal po velkou část svých politických začátků.

Teď už je jedním z nejznámějších politiků ODS, je také poslancem. Jeho výběr coby lídra Spolu ale nebyl příliš šťastný, myslí si analytička. Naznačil to i jeho poměrně slabý zisk preferenčních hlasů v komunálních volbách.

„Koalice Spolu si tím nepochybně ublížila. (…) Opět postavili stejného kandidáta, který za sebou nemá zářné výsledky, které by to ospravedlňovaly. Navíc kandidáta s mnoha dalšími funkcemi, kdy po celou dobu kampaně opakoval, že na nich lpí,“ upozorňuje Bastlová.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Analytička a moderátorka podcastu Ptám se já Marie Bastlová.

Právě kumulace funkcí nyní poutala pozornost. Europoslancem chce například zůstat kandidát na náměstka primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

A samotný Svoboda až tento týden oznámil, že se vzdá funkcí ve výborech Sněmovny a zbaví se i dalších pozic přednosty gynekologické kliniky a také ve Správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Řadovým poslancem ale zůstane a tvrdí, že nejde o problém. Přitom v minulosti zastával jiný pohled.

„Když znovu kandidoval v roce 2014 (v komunálních volbách), sliboval voličům, že se poslaneckého mandátu vzdá, aby mohl případnou primátorskou funkci vykonávat soustředěně,“ připomíná Marie Bastlová. Teď už Svoboda nic podobného nesliboval. Po letech poslancování zřejmě usoudil, že je možné obě funkce skloubit.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak vypadalo první primátorské působení Bohuslava Svobody nebo co ho asi přimělo k tomu, aby se nyní zřekl některých svých funkcí. Poslechněte si audio v přední části článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Seznam Zprávy - podcast Ptám se já, Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, ČT24 - 168 hodin, ČTK LiveVideo

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované