Hlavní obsah

Vztek, frustrace, nesmysly. Bouřící se Václavské náměstí očima politologa

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lidé demonstrující na Václavském náměstí v Praze.

Reklama

Článek

Podruhé za měsíc se v centru Prahy sešli odpůrci vlády. Pořadatelé, mezi nimiž jsou lidé blízcí dezinformační scéně i zástupci populistických či vyloženě protisystémových hnutí, dali protestu podtitul „nenásilná revoluce“. Ke komu organizátoři mluví a jakým způsobem nespokojené lidi oslovují?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Názory některých lidí, kteří ve středu přišli demonstrovat na Václavské náměstí a kteří vysvětlují, co jim vadí na současné vládě.
  • Jak varovná je podle politologa a odborníka na radikalismus Jana Charváta současná situace.
  • A jak by měla současná vláda komunikovat s těmi, kteří přišli protestovat, a také s další skupinou obyvatel, která není spokojená ale ani radikalizovaná.

Na Václavském náměstí se během středečního odpoledne schází nižší desítky tisíc lidí. Žádají demisi kabinetu premiéra a předsedy ODS Petra Fialy a obrat v politickém směřování země – včetně vystoupení z NATO či Evropské unie.

Téměř všechny, které podcast 5:59 oslovuje, nejvíce trápí zdražování cen energií. „Vezměte si, v jakém stavu začíná být průmysl. Lidé toho mají dost a chtějí vyjádřit postoj k vládě, která je totálně neschopná a proamerická,“ říká sedmačtyřicetiletý Radim, který dorazil z jižní Moravy.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Moderátorka Lenka Kabrhelová v hovoru s jedním z protestujících.

I 21letá Tereza říká, že lidé už nejsou schopni zaplatit nejen energie, ale i potraviny a další nezbytnosti. „Lidé berou málo, nestačí jim to,“ dodává.

Mimo to protestující kritizují, že Česko pomáhá Ukrajině ve válce s Ruskem. „Když máte problém platit účty, padáte na hubu a vláda řeší, jak obnovit cizí zemi, tak je to za mě špatně,“ popisuje žena stojící zhruba v polovině náměstí.

A souhlasí s ní i další přihlížející, která už prý přišla demonstrovat poněkolikáté. „Nejsou tady žádní dezoláti. Jsou tady normální lidé, kteří chtějí normálně žít v téhle zemi.“

Vztek, nejběžnější emoce

Společně s námi nejen demonstrující, ale i řečníky na pódiu více než dvě hodiny sleduje také politolog z Univerzity Karlovy Jan Charvát, který se zabývá radikalismem. Podle něj je „nejběžnější emocí v davu vztek“.

„Není to úplně překvapující. Vztek je právě tím momentem, který velmi často lidi aktivizuje. Může vyrůstat z nenávisti, ze strachu nebo z frustrace. To poslední jmenované je nejběžnější,“ popisuje.

Problematičtější je podle něj nicméně rétorika, kterou používají organizátoři protestu. „Objevují se tam logické lapsy,“ říká Charvát. A udává příklad: Mluvčí třeba chtějí konec války na Ukrajině, na druhou stranu ale žádají, aby Česko kupovalo plyn z Ruska. To by ale naopak válku umožňovalo.

Podle politologa se navíc v projevech často objevují momenty dlouhodobě přítomné v českém prostředí jako antiněmectví a antiamerikanismus. Na pódiu třeba zaznívala slova o tom, že „Česko je kolonie Západu“ nebo že ho „zotročila Evropské unie“.

„Takto se snažíte mobilizovat lidi. Snažíte se jim popsat jejich vlastní osud v obrazech, které jim umožňují dostat se do role oběti,“ vysvětluje Charvát.

+19

„Zloději! Demisi!“

Na poloplném Václavském náměstí několikrát během protestu zaznívá také skandování hesel jako „demisi“, „hanba“ nebo „zloději“. Nevraživost vůči vládě je ostatně cítit téměř z každého účastníka demonstrace, kde se zhusta dává najevo nesouhlas s politikou kabinetu Petra Fialy (ODS).

„Zajímavé je, že za všechny potíže, které organizátoři zmiňovali, podle nich může tato vláda. Ale že řada věcí, které se teď odehrávají, byla způsobena třeba i minulou vládou nebo těmi předcházejícími, to nezaznělo ani jednou,“ říká Charvát.

Charvát také připomíná, že s vedením země je dlouhodobě, systémově nespokojených zhruba 20 % lidí. Souvisí to i s výsledky voleb, tato data totiž zhruba odpovídají součtu voličů stran jako SPD, KSČM, Trikolóra a navíc určité části lidí, kteří systému nedůvěřují natolik, že hlasovat nechodí.

Část viny ale podle politologa leží i na Petru Fialovi a jeho ministrech, a to proto, že mnohdy nedokáže s lidmi komunikovat. „Nemůžeme ale předpokládat, že lidi tady na Václavském náměstí dokáže přesvědčit o svých krocích. Už jsou dotlačeni – ať už z vlastní vůle nebo z aktivit organizátorů – do pozice, ze které sami neodejdou.“

Další část lidí ale podle něj zatím radikalizovaná není a vláda „hraje o to, jestli je udrží v klidu“.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je skupina organizátorů a stran, které demonstraci podporují, soudržná nebo jak by měla současná vláda mluvit s lidmi, kteří přišli na Václavské náměstí. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: nahrávky týmu podcastu 5:59

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované