Hlavní obsah

Monopol bank na online platby do pěti let skončí, předpovídá Shoptet

Obejde se placení na e-shopech bez bank? Ondřej Buben z Shoptet Pay je hostem v Agendě SZ Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Třetina veškerých online bankovních převodů v české e-commerce půjde do pěti let přes tzv. fintechové aplikace, předpovídá společnost Shoptet. Rozmach plateb bez prostředníka umožní nová evropská směrnice.

Článek

Banky už nebudou mít monopol na internetové platby. „Technicky to přes banku půjde, ale už se to nebude posílat přes několik účtů,“ vysvětlil vedoucí Shoptet Pay Ondřej Buben. Data z e-shopů ukazují, že zákazníci teď nejčastěji jako způsob platby vybírají převod z účtu na účet (34 %), následuje dobírka (31 %) a platby kartou (29 %) a 6 % zbývá na hotovostní platby na místě.

Nejoblíbenější platební metodu - placení z účtu na účet - obstarávají skoro výhradně banky. Díky evropské směrnici PSD2 se ale do těchto online plateb naplno zapojí i tzv. fintechové společnosti. Jde tedy v podstatě o startupy podnikající na poli finančních služeb. Podle Bubna ze Shoptetu, přes který jde každá pátá koruna na českém online trhu, právě tenhle způsob placení čeká v nejbližších letech prudký rozvoj: „Očekáváme boom, na trhu vidíme společnosti, které už to testují.“

Shoptet

  • Shoptet vznikl jako projekt firmy Cybergenics Tomáše Krejčího a Miroslava Uďana.
  • V roce 2011 do firmy vstoupil investor a spoluzakladatel portálu Centrum.cz Ondřej Tomek. Aktuálními vlastníky jsou Miroslav Uďan a Ondřej Tomek.
  • Působí ve třech zemích: v Česku, na Slovensku a v Maďarsku.
  • Letos plánují dosáhnout obratu 402 mil. korun. Obraty všech e-shopů fungujících na jejich platformě činily loni 50 mld. korun.

Převod rychlejší, reklamace snazší

Co platba přes platební tlačítko přinese klientovi? „Rozdíl pro klienta může být v tom, že se obchod dozví rychleji, že má zaplaceno, a dokáže rychleji odbavit objednávku,“ tvrdí Buben.

Obchodník zná navíc účet, z kterého platba přišla. „Pokud se řeší reklamace, vynechání zboží nebo třeba sleva, obchodník ví, kam má vrátit peníze,“ popisuje Ondřej Buben. Ubude také chybně zadaných údajů, protože se samy předvyplní.

Obchod smí nahlédnout klientovi na účet

V Česku je trend teprve na začátku. Ale fintechových firem, které pro velké e-commerce hráče připravují platební tlačítko na míru, přibývá. Například Shoptet, který obstarává zhruba 30 000 e-shopů na českém trhu, se skrze vlastní platební bránu Shoptet Pay také zapojí do nové směrnice PSD2 díky fintechu. V říjnu tak umožní 3000 e-shopů placení převodem peněz bez nutnosti prostředníka, tedy banky.

„Zatím nabízíme online platbu kartou a teď budeme spouštět další služby, které jsou postavené na směrnici PSD2 a multibankingu. Jedna z nich přináší možnost nahlížení na účet, které pomáhá obchodníkům párovat platby s objednávkami,“ avizuje Buben.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované