Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Divoká karta Mikuláše Mináře

Foto: Paměť národa

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Přivedl na Letnou čtvrt milionu lidí, vyděsil Babiše, spojil opozici. Při vstupu do politiky ale neuspěl. S bývalým předsedou spolku Milion chvilek autoři podcastu Dobrovský & Šídlo mluvili o odvaze, strachu, aktivismu a politice.

Byl jsem filozof, psal jsem básně a neměl jsem páru, jak to v politice chodí. Byl jsem hodně naivní. A nevěděl jsem, že „to nejde“, říká Mikuláš Minář o své zkušenosti, kdy se mu v šestadvaceti letech podařilo dostat dvakrát na Letnou čtvrt milionu lidí při protestech proti praktikám Andreje Babiše a jeho způsobu vládnutí.

Život studenta teologie, filozofie a bohemistiky se změnil v okamžiku, kdy se tehdejší premiér rozhodl, že udělá výměnu na postu ministra spravedlnosti a dosadí do této funkce Marii Benešovou.

„Říkal jsem si: on už ovládá média, Sněmovnu, vládu, finance. Má všechno. A teď jestli ovládne ještě i tu justici, tak je vymalováno,“ popisuje Minář svou motivaci v podcastu, který jsme natáčeli živě před návštěvníky pražského hudebního festivalu Metronome.

Bylo mu šestadvacet, když dokázal naplnit Letnou. Dnes je mu třicet, ale o politické práci zatím neuvažuje.

Co přimělo Mikuláše Mináře jít do akce, kterou mnozí považovali za beznadějnou? Jak se ho pokoušel Andrej Babiš dostat na svou stranu? A proč nakonec odpískal svůj projekt Lidé PRO?

Poslechněte si celou epizodu v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované