Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Parlament jako domovní schůze

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Žvanírna, peklo, ztráta času. Mnoho voličů si to možná myslí a mnozí „politici“ se o parlamentu takto vyjadřovali. A nejvíc jde do tuhého, když dojde na obstrukce. K čemu jsou dobré? A stojí nám to divadlo za to?

Čas obstrukcí se nedá předem určit, není to jako náhlá srdeční příhoda nebo sněhová kalamita na konci listopadu. Je to v každém případě období, kdy se opozice v parlamentu rozhodne, že přes nějaké téma – jak říká s oblibou Miloš Zeman – nejede vlak.

Za posledních deset let se v Poslanecké sněmovně parlamentu už obstruovalo leccos – namátkou církevní restituce, lex Dukovany, podpora stavebního spoření a nejnověji pandemický zákon. Totéž nás nejspíš čeká s korespondenční volbou.

Podle Jindřicha Šídla a Jana Dobrovského se dá parlament jako odraz společnosti poměrně věrně přirovnat k domovní schůzi sdružení vlastníků jednotek.

Nekonečné proslovy, čtení ze všeho možného, počínaje rybářskými příručkami a Biblí konče, podávání absurdního počtu pozměňovacích návrhů náhlým vyhlašováním či ukončováním přestávek – to všechno můžete použít proti svým politickým soupeřům. Jde pochopitelně o míru vkusu, ale tu si koneckonců určuje každá politická strana i její voliči sami.

Co je vlastně úspěšná obstrukce?

„Její definice není podle mě tak jednoduchá. Poslanci SPD to své poslední vystoupení ve Sněmovně považují za úspěch. Dali svým voličům najevo, že jsou ochotni hájit jejich zájmy a nebudou kvůli tomu spát. Chtěli ukázat: My vás nedáme ani za tuto cenu,“ říká Jindřich Šídlo v podcastu.

„No já považuju za úspěch, že to Sněmovna ustála bez nějakých excesů a vládní koalice to ustála i bez hlášek typu, že je to jen žvanírna,“ oponuje Jan Dobrovský.

Co je tedy víc – právo většiny rozhodovat a uplatňovat svou sílu, nebo právo menšiny mluvit, jak dlouho chce?

„Kdybychom trvali na tom, že právo většiny je absolutní, tak menšinu vůbec nepotřebujeme mít vůbec ve Sněmovně. Stačilo by, kdyby s ní byly rozhovory v novinách. Ale neumím si představit, že by menšina mohla trvale blokovat právo většiny, protože pak bychom nemuseli mít volby,“ říká Dobrovský.

Poslechněte si celý podcast Dobrovský & Šídlo v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované