Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo s Robertem Zárubou: Sport a politika nejdou oddělit

Foto: Paměť národa

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

„Sport je de facto soupeření mezi národy bez použití zbraní. A třeba v hokeji se svým způsobem válčilo vždycky. Pro Rusy to byla konfrontace na nejvyšší úrovni,“ říká sportovní komentátor Robert Záruba, host podcastu Dobrovský & Šídlo.

„Letos zažijeme několik akcí, které budou mít společné to, že na nich nebudou sportovci jedné země kvůli tomu, že napadla jinou,“ uvádí téma Jindřich Šídlo. „Rusové nebudou hrát na hokejovém mistrovství světa, které se odehraje v Česku, nebudou hrát ani fotbal na Euru, a tou třetí událostí je olympiáda.“

Řešení se hledá v tom, že by v Paříži mohli startovat neoznačení ruští sportovci v některých disciplínách, ne těch kolektivních. „Bojkot olympiády bude vždycky složité téma, ale MOV už ho nechce, nikdy. Takže hrozí sankcemi těm zemím, které by tyto hry při účasti Rusů bojkotovaly. Je to dost vyhrocené téma,“ komentuje Robert Záruba. Obecně podle něj platí, že politika zasahuje do všech možných oborů. „Je politikou třeba vaření? Politici před volbami často vaří…“

Politika je v muzice, v kultuře obecně, bylo by podivné, kdyby nebyla ve sportu. A sport je de facto soupeření mezi národy bez použití zbraní. Tedy většinou…
Robert Záruba

Že sport je politikum, to si u nás pamatují všichni, kdo po srpnu 1968 sledovali například zápasy Československa a SSSR, zvláště dvě vítězství našich hokejistů v následujícím roce ve Stockholmu.

Moje jediná vzpomínka na nějaká jména hokejistů je z roku 1969. To vzepětí, že někdo přijde a riskuje; že zkusí dát přes hubu okupantům, bylo přece vrcholné politikum.
Jan Dobrovský

„Zvlášť po té zkušenosti, ze které já jsem tehdy neměl rozum, ale uvědomil jsem si ji až později: Že jejich předchůdci dostali v roce 1950 vysoké tresty ve vykonstruovaném procesu. V tom bylo politické hrdinství, nejenom sportovní,“ dodává Jan Dobrovský.

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Mimořádná podcastová „útočná trojice“ ve složení Jan Dobrovský-Robert Záruba-Jindřich Šídlo

„Hokej je bytostně propojený s osudy této země, už od začátku v roce 1933,“ potvrzuje Robert Záruba. „Pro Rusy to byla konfrontace na té nejvyšší možné úrovni. A hokej považovali za daleko výraznější politikum než fotbal. Protože k hokeji měli dispozice, přírodní podmínky.“

V hokeji se podle něj rivalita Západu a SSSR nejvíc projevila v roce 1972 během série sovětsko-kanadské série zápasů „Summit Series“. Geopolitický souboj se pak vyhrotil na konci 70. let, když západní země v reakci na sovětskou invazi do Afghánistánu odmítly jet na olympiádu, v roce 1980 pořádanou v Moskvě. Odveta pak dopadla na Los Angeles o čtyři roky později. S ruskou invazí na Ukrajině tu máme stejný problém zpět.

Původní olympijská myšlenka byla taková, že se v době olympijských her nesmělo válčit. V antickém Řecku to tak měli. Připadá mi proto logické, že když někdo napadne jinou zemi, neměl by tam mít místo.
Robert Záruba

„A samozřejmě - co je lepší: Zabíjet se ve válce, nebo se proti sobě postavit třeba na kluzišti a rozdat si to podle pravidel? Vždycky bych volil druhou variantu,“ říká Robert Záruba.

Je sport nástroj propagandy? Dává smysl soupeřit ve sportu, když se válčí? A co se stalo s Jaromírem Jágrem? Poslechněte si plné znění podcastu Dobrovský & Šídlo s mimořádným hostem, sportovním komentátorem České televize Robertem Zárubou, v přehrávači na začátku článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované