Hlavní obsah

Glosa: Dobrá zpráva z pandemie? Našli jsme dno internetových diskuzí

Foto: Seznam Zprávy

Policie stíhá muže, který pronásledoval prezidenta lékařské komory Milana Kubka (na snímku).

Reklama

Článek

Hladina agresivity internetového prostředí se posunula tak, že už s tím nejde nic nedělat.

Když někdo vážněji uvažuje o problémech Česka, nevyhne se většinou pojmu rozdělené společnosti. Popravdě se ale z dnešního pandemického pohledu zdají být propasti, které jsme řešili dříve - například mezi voliči a nevoliči prezidenta Miloše Zemana - ještě docela mělké.

Pandemie skutečně dokázala společnost rozpoltit. Zajímavou roli příčiny a zároveň důsledku v tom hraje přesun mezilidské komunikace na sociální sítě. Na místo, kde doteď měli mnozí pocit, že mohou říct cokoli. Urážet, vyhrožovat a lhát, aniž by za to nesli odpovědnost. Čím větší extrém, tím větší pozornost.

Ale všechno má své meze a snad jsme na ně narazili i tady. Pokud bychom chtěli na současném stavu hledat nějaké plus, možná je to fakt, že dění na sítích zašlo tak daleko, že se mu společnost začíná bránit.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Poslední zprávy ukazují, že tresty za chování na internetu se pomalu přesouvají do reálné sféry. Policie stíhá první lidi za dezinformace o covidu stejně jako muže, který pronásledoval šéfa lékařské komory. Shodou okolností byl v těchto dnech odsouzen i člověk, který na síti schvaloval teroristický útok v novozélandském městě Christchurch. Spor o omluvu a odškodnění vyhrál i domov pro seniory, o kterém se na internetu šířilo, že jeho klienti ve velkém umírají po očkování.

Vše shora podpořila i nejvyšší státní zástupkyně a veřejně představila pět kroků, díky kterým mohou policisté i žalobci na dění na sítích rychle reagovat.

Represivní složky nejsou jediným nástrojem obrany. Společnost má i měkčí, ale účinné metody, které snad časem vymezí mantinely, v nichž bychom se stejně jako v běžném kontaktu měli na internetu pohybovat.

Může to být třeba svědectví úspěšné české biatlonistky Markéty Davidové, jež v slzách popisuje útoky, kterým musí čelit například po nevydařeném závodě. Není to žádné bezdůvodné fňukání, naopak. Stejně jako v jiných oblastech ustupujeme od sekundární viktimizace, neměli bychom si ji nechávat ani zde. Ať už jsme sportovci, lékaři nebo kdokoli jiný, nemusíme snášet agresivitu na sítích, stejně jako bychom ji nesnášeli třeba v práci nebo na ulici.

Reklama

Doporučované