Hlavní obsah

Glosa: Kolik stojí prezidentská lež

Foto: ČTK, Seznam Zprávy

Terezie Kaslová už se odvolávat nechce, nikdo jiný taky ne, je to hotové. Prezident lhal.

Reklama

Článek

Hlava státu byla postavena do role malého děcka, které majzne na pískovišti druhé po hlavě lopatkou, a matka rudá studem až za ušima musí situaci žehlit: „To víte, náš Pepíček z toho ještě nemá rozum.“

Spor prezidenta Miloše Zemana s vnučkou Ferdinanda Peroutky Terezií Kaslovou definitivně skončil. Sedm let trvající spor o Zemanovu pomluvu, že Peroutka napsal článek Hitler je gentleman, už nepůjde k Ústavnímu soudu.

Odvolávat se nechce ani Terezie Kaslová, ani ministerstvo financí, které v celé věci dělá smutnou stafáž. A naštěstí ani Miloš Zeman. Což je s podivem, protože až dosud působil, že hodlá tuhle trapnou historku, za kterou se dost možná stydí už i Vratislav Mynář, vyždímat do úplného konce.

Takže po letech tu máme definitivní účet:

Český prezident je soudně uznaným lhářem.

Nedokázal se omluvit.

Musel to za něj udělat český stát.

A jen na právnících to Hrad stálo 730 tisíc korun, o práci soudců nemluvě.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Miloš Zeman to samozřejmě mohl celé kdykoli zarazit prostou omluvou. Proč ale neutratit statisíce od daňových poplatníků za soudní fiasko. Fakt, že na to museli přispět i jeho odpůrci, jistě Miloše Zemana těší dvojnásob.

Co na tom, že pravdu si mohl ověřit nedlouhým studiem archivu časopisu Přítomnost úplně každý. Snad s výjimkou hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který je zřejmě při rychlosti svého pátrání nejpomalejším čtenářem na světě.

Ne, tahle banální skutečnost musela být předmětem dlouholetého soudního sporu. Díky němu jsme si alespoň vyjasnili, kdo vlastně v Česku zodpovídá za výroky prezidenta – poněkud překvapivě ministerstvo financí. Ne že by s omluvou úřad ještě pod vedením Aleny Schillerové nějak zvlášť spěchal.

Že se nakonec za jeho lži musel omlouvat někdo jiný, pravděpodobně cynika Zemana výborně pobavilo. I když nevím, co říká o hlavě státu to, že za sebe nechá vlastní průšvihy alibisticky řešit jiné.

Vždyť prezident byl v téhle tragikomedii postaven do role malého děcka, které majzne na pískovišti druhé po hlavě lopatkou, a matka, rudá studem až za ušima, musí situaci žehlit za něj: „To víte, náš Pepíček z toho ještě nemá rozum.“

Neschopnost Miloše Zemana uznat chybu je přitom v tomhle případě kontraproduktivní. Dnes už by po celé záležitosti nikdo ani nevzdechl. Zato teď má český prezident na svoje lhaní soudní štempl.

Ale alespoň jedna dobrá věc z celé akce vzešla - hledání článku nacházejícího se údajně vlevo dole dalo vzniknout názvu mého politického podcastu na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované