Hlavní obsah

Glosa: Pavel si vzal trochu ze Zemana, ale ne to jediné správné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Čaputová a Pavel. Hlavy států, kterým se do druhého období nechce.

Reklama

Článek

Petr Pavel nechce být prezidentem dlouho. Problém s chutí po moci je ten, že málokdo jí má tak akorát.

Není to poprvé, co se právě před rokem zvolený prezident Petr Pavel nechal slyšet, že jeho první volební období na Pražském hradě bude zřejmě i posledním.

Naposledy to v úterý zopakoval obyvatelům Plzeňského kraje na besedě ve Stříbře.

Stejně jako druhdy na svých cestách Miloš Zeman i Petr Pavel dokázal zmínkou o tom, že nechce kandidovat a z politiky udělat „geriatrický park“, rozesmát celý sál.

Je samozřejmě výsadním právem každého člověka rozhodnout se, kudy se bude ubírat jeho cesta. Nicméně u hlavy státu, která kandidovala se sloganem „Vraťme Česku řád a klid“, se vtírá nepříjemná otázka. Co když za čtyři roky žádný řád a klid nebude? A kdovíjaký neřád se bude tlačit na Hrad. To nechá stávajícího prezidenta v klidu?

Když před rokem končil Miloš Zeman, lámalo si mnoho komentátorů hlavu s tím, co mu připsat k dobru, aby jejich hodnocení deseti Zemanových let nevypadalo jako jedna velká kaňka. Co tedy? Zpětně viděno, možná to byla právě jeho chuť dělat politiku. Jenže to není jednoznačně pozitivní vloha. Má velmi blízko k bažení po moci a touha po moci už se mnohým lidem, včetně Zemana, vymkla z rukou.

Právě toho se Petr Pavel zřejmě obává. Že v mocenském boji ztratí sám sebe. Je to pochopitelná a vlastně sympatická obava. Na druhé straně je ale dobré si připomenout slova, která prezident pronesl 28. října: „Evropou, ale i jinde ve světě se šíří podbízivé lákadlo populismu a vlády pevné ruky. Populismu, který slibuje, který straší, který si pohrává s nacionální nesnášenlivostí a nedůvěrou ke všemu, co přichází zvenku.“

Na sousedním Slovensku se nyní vládní garnitura snaží podobný scénář naplnit a část Slováků vyčítá prezidentce Zuzaně Čaputové, že nereaguje na záměry kabinetu Roberta Fica ostřeji. A možná by si přáli, aby víc toužila po moci a ze silné pozice stávající prezidentky se vydala do nadcházejících voleb.

Nejde to, Čaputová se rozhodla a nezbývá než to respektovat. Heslo z její minulé kampaně už nyní neplatí. Znělo: Postavme se zlu, spolu to dokážeme…

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované