Hlavní obsah

Glosa: Volby podle Vondráčka. Neplatíš daně, nevolíš

Foto: Seznam Zprávy

„Proč mají mít krajané v zahraničí stejná práva jako my, když tady nežijí a neplatí daně?“ ptá se Radek Vondráček.

Reklama

Článek

Myšlenka, že možnost volit si musíme nějak „předplatit“, je rozhodně nosná a pan předseda by ji měl nějak rozpracovat.

Bývalý předseda Poslanecké sněmovny a poslanec za hnutí ANO Radek Vondráček se v rozhovoru pro novinky.cz pokusil vysvětlit, proč není fanouškem korespondenční volby ze zahraničí.

To je obecně obtížná disciplína, když vaším jediným skutečným protiargumentem je, že je to nevýhodné pro vaši stranu. Ale nebyl by to Radek Vondráček, aby se tohoto úkolu nechopil stejně elegantně a bezelstně jako kytary u sněmovního pultíku.

„Proč mají mít krajané v zahraničí stejná práva jako my, když tady nežijí a neplatí daně?“ ptá se Vondráček.

Stínový ministr spravedlnosti hnutí ANO se s tím opravdu nemaže. Nač se zdržovat s obvyklými argumenty, že komu na vlasti skutečně záleží, ten prostě koupí drahou letenku a letí přes půl kontinentu.

Nebo s obavami, že nelze zajistit skutečně tajnou volbu a že by se s hlasy podvádělo. Což jsou relevantní argumenty, o kterých se může vést debata. Ale to je evidentně pro břídily z SPD, politik ANO by rovnou omezoval práva.

K vaší otázce, pane poslanče.

Stejná práva mají „krajané“ mít proto, že jim to zaručuje ústava. Ústava, to je takový ten dokument, podle nějž má název ústavně-právní výbor ve Sněmovně, jemuž shodou okolností zrovna šéfujete.

A ta stejná práva mají mít i ve chvíli, kdy třeba drze pracují v jiném státě nebo odjedou na studijní pobyt. Což mimochodem zdaleka neznamená, že jsou v cizině natrvalo, nebo že neplatí či nebudou platit daně v Česku.

Je opravdu záhadou, kde přijde šéf ústavně-právního výboru na to, že volební právo jakkoli souvisí s placením daní. Ale myšlenka, že možnost volit si musíme nějak „předplatit“, je rozhodně nosná a pan předseda by ji měl nějak rozpracovat.

V tomhle státě se totiž k volebním urnám hrne kdekdo a daně přitom neplatí. Nezaměstnaní. Důchodci. Rodiče na rodičovské. Lidé vydělávající málo peněz.

Někdo platí na daních hodně, někdo málo, na to by se taky nemělo zapomínat. Jestli ono by nebylo dobré, aby někdo měl třeba jen půlku nebo čtvrtku hlasu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované