Hlavní obsah

Glosa: Země, která „prostě zapomněla“, že děti potřebují školy

Foto: Úřad vlády ČR, Seznam Zprávy

Petr Fiala (vpravo v tmavě modrém obleku) při zahájení letošního školního roku v Ostrově na Karlovarsku.

Reklama

Článek

Premiér Petr Fiala byl ve vysílání televize Nova požádán, aby vysvětlil, proč je nedostatek míst na základních školách. A vysvětlení poskytl vskutku vyčerpávající: prostě se na to zapomnělo.

Abychom byli úplně přesní: „U základních škol došlo k tomu, že se obce rozšiřovaly a prostě se zapomnělo, že součástí plánů musí být i vybudování nových školních kapacit.“

Nad tím opravdu zůstává rozum stát. Jak „se zapomnělo“? Zapomenout můžete tašku v tramvaji, ale asi těžko zapomenete, že máte, respektive bohužel zatím nemáte v obci školu.

Spočítat si, že když postavíte novou čtvrť, nejspíš vzrostou požadavky na kapacitu veřejných služeb, není úplně jaderná fyzika.

Ale nemálo starostů takto – alespoň podle premiéra neuvažovalo. Parcely se prodaly, peníze z rozpočtového určení daní na hlavu plynou a teď se děj vůle boží. Až to přijde do škol, to my už tady třeba nebudeme.

Když k tomu připočteme, že na řadě míst si politická reprezentace developery spíš předchází, než aby je tlačila k přispívání na veřejnou infrastrukturu, výsledek je jasný.

Pokud je nějaký starosta skutečně mimořádně zapomnětlivý, rozsvítit se mu mohlo nejpozději ve chvíli, když se mu děti nevešly do mateřských školek. To už ale bylo pozdě.

Premiér Fiala za současný nedostatek míst na základkách samozřejmě nemůže (i když byl před deseti lety čtrnáct měsíců ministrem školství). Jednak je to opravdu primárně odpovědnost obcí, jednak je to problém, který se měl začít řešit před lety.

Všimněte si ale toho alibistického „se zapomnělo“, nikoli „starostové zapomněli“. Pravděpodobně se totiž zapomínalo i v obcích, které vedla ODS nebo jiná z koaličních stran.

Ani tak si ale stát nad současnou situací nemůže jen tak umýt ruce a tvrdit, že všechnu vinu nesou jen starostové.

To vlády měly samy aktivně tlačit na obce, upozorňovat na nastupující silné ročníky a nespoléhat na to, jestli někde je dostatečně agilní starosta. Spolu s tímto tlakem také měla jít větší finanční pomoc.

Že starostové nepotřebují takhle vodit za ručičku? No zjevně potřebují, když zapomínají na tak prostý fakt, že kde jsou děti, tam jsou potřeba školy.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované