Hlavní obsah

Finanční stabilita je o poznání sebe sama. První krok je zjistit, co chceme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Jak na finanční stabilitu? Poslechněte si v podcastu.

Článek

Klíč k vyrovnanému rozpočtu i bezstarostnému zajištěnému stáří leží podle mnohých odborníků spíš v hlavě než v tabulkách. Jak s tím pracovat, naučit se určit si priority a nebát se říct, co od života chceme? A jak o penězích přemýšlet a mluvit?

„Peníze vnímám jako nástroj, s nímž je možné se naučit pracovat,“ říká Petra, zakladatelka platformy Pomůžu ti s tím. Její cesta k finanční stabilitě a pomoci ostatním nebyla vždycky jen zalitá sluncem. „V 19 letech jsem se začala zajímat o finance a odešla jsem s dost velkým dluhem. Chtěla jsem potom pomoci ostatním, aby neopakovali moje chyby,“ říká zakladatelka kanálu, který sleduje na různých sociálních sítích na 40 tisíc lidí.

Když pak splácela dluh, uvědomila si, jak jsou peníze vydřené. A začala zkoumat, jak být v budoucnu zajištěnější, šťastnější a soběstačnější. „Češi a Češky jsou silní v tom, že vědí, na co mají nárok. Také často vlastníme nemovitosti a roste zájem i o investice,“ říká Petra.

Zapracovat podle ní ještě potřebujeme na finančním plánování a cestách, jak zabezpečit svůj majetek. „A důležité jsou samozřejmě i radosti, nejde o to se nějak striktně omezovat a zapomínat žít, spíš nad výdaji přemýšlet, držet se plánu a nenakupovat impulzivně.

A co její klienti nejčastěji řeší? „V poslední době hodně frčí témata jako investice, nemovitosti, akcie. Ale část lidí napřed potřebuje zapracovat na rezervě, “ říká Petra. Lidé podle ní často podléhají nutkavému pocitu, že jim něco utíká, takzvanému FOMO (zkratka anglického výrazu fear of missing out). Třeba když všichni v našem okolí kupují nemovitosti, začneme mít pocit, že bychom měli také. Právě řízený ponor do našich nejhlubších tužeb, snů a přání nám může ukázat, že chceme raději cestovat a trávit čas s přáteli.

Foto: Proženy.cz

Zakladatelka platformy Pomůžu ti s tím (vlevo) s moderátorkou podcastu Míšou Rakovou.

A co mají dělat lidé, kteří mají pocit, že jim po zaplacení nájmu a další nezbytných výdajů na šetření nezbývá? „Rozhodně nečekat na dobu, kdy nějakým zázrakem budeme mít větší příjem. Malé kroky se dají dělat už teď. Mým klientům často stačí měsíc monitorovat své výdaje a dozvědí se spoustu zajímavých věcí, že třeba nejvíc utrácejí za jídlo,“ přibližuje odbornice.

„Lidé se s námi mohou zúčastnit i neutrácecí výzvy. Ta ale neslouží k restrikci, ale k tomu, abychom zjistili, proč je pro nás ta či ona radost důležitá,“ uzavírá rozhovor s tím, že právě takové experimentování a ohmatávání našeho vztahu k penězům mohou sloužit jako skvělý základ pro svobodnější budoucnost.

Celý rozhovor se zakladatelkou platformy Pomůžu ti s tím si poslechněte v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Dozvíte se také, jaké maličkosti udělat už dnes či jak o penězích komunikovat s partnery.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Svěží rozhovory se ženami o penězích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze, na ProŽeny.cz. A mluvte o penězích!

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde ho můžete i odebírat.

V podcastu vysvětlujeme základní finanční pojmy a principy, nejde ale o investiční poradenství. Tento podcast není finančním poradenstvím, ale obsahem redakce.

Doporučované