Hlavní obsah

Jed, který léčí: Už slovo botox zní toxicky, říká odbornice na omlazení

Foto: Shutterstock.com

Botulotoxin v poslední době znovu zažívá rozmach. Víc se dozvíte v podcastu.

Reklama

Článek

Je to prý nejsilnější jed v přírodě. Přesto už desetiletí pomáhá lidem zmírnit nejrůznější zdravotní potíže a posledních 30 let také omlazuje unavené obličeje.

Zatímco estetické procedury jsou stále sofistikovanější a i ty nejmodernější si můžeme dopřát už i doma, starý dobrý botulotoxin se o své pozice bát nemusí. Dokonce prý zažívá rozmach, ale pracovat s ním musí vždycky jen lékař. „Už to slovo botox zní toxicky, to se člověk i trochu lekne,“ říká v podcastu MUDr.ování dermatoložka Katarína Třísková z Medicom Clinic s tím, že látka má v dnešní době na sto různých indikací, a to nejen proti vráskám.

„Používá se například při léčbě spastických obrn u dětí. Když zůstanu ve svém oboru, tak je dobrý na oplošťování keloidních jizev, byť to není volba číslo jedna. V určitých jemných koncentracích se používá též k léčbě akné či rosacey,“ vypočítává v rozhovoru lékařka a dodává, že botox pomáhá rovněž při léčbě migrén nebo spastického močového měchýře.

Botulotoxin se coby omlazující prostředek začal aplikovat na přelomu osmdesátých a devadesátých let, takže někteří lidé si jeho efektu užívají už tři desetiletí. „Říká se, že 20 let je dostatečně dlouhá doba, aby se dalo u nějakého přípravku říci, že je bezpečný,“ zmiňuje v rozhovoru Katarína Třísková fakt, že – pokud s látkou lékař správně zachází –, nemá žádné nežádoucí účinky.

Host MUDr.ování: Katarína Třísková

MUDr. Katarína Třísková působí jako korektivní dermatoložka na klinice Medicom Clinic v Praze a Ústí nad Labem od roku 2014. Vystudovala 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, obor všeobecné lékařství. Náleží jí atestace v oboru dermatovenerologie I. stupně, atestace v oboru korektivní dermatologie i další licence a specializace. Působí v několika medicínských společnostech a patří jí mnoho odborných certifikátů. Neustále se zajímá o novinky v oboru a dále se vzdělává na tuzemských i zahraničních stážích a kongresech.

Jiným omlazujícím metodám na rozdíl od botoxu odzvonilo, což v podcastu připomíná i odbornice z Medicom Clinic. „Pamatuji si éru, kdy jsme v celkové narkóze dokázali sundat kůži, člověk pak vypadal jako popálený, kůže se musela znovu vytvořit. Ale byl to ‚wow efekt‘ na hluboké vrásky nebo na jizvy po akné.“ Tato metoda se už nepoužívá – stejně jako třeba nevstřebatelné výplně. „V estetice se má pracovat s věcmi, které jsou vratné, vstřebatelné, rozpustné a které odezní,“ vypočítává současný trend Katarína Třísková.

Jaké jsou nejčastější mýty o estetické chirurgii? Je nějaký zákrok, kterého bychom se měli obávat? A jaké omlazující procedury se už dnes nedoporučují? Celý rozhovor s odbornicí na omlazení si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Doporučované