Hlavní obsah

Nejen „mužský“ vzhled: Pacientky s PCOS trápí i deprese

Foto: Shutterstock.com

Léčba PCOS spočívá zejména v řešení konkrétních příznaků.

Reklama

Článek

Patří k nejčastějším hormonálním onemocněním, přesto o něm mnohdy ženy neví. Syndrom polycystických ovarií (PCOS) má totiž celou řadu příznaků, které mohou být zaměnitelné za jiné nemoci, či si jich nemusíte ani všimnout.

V České republice žije zhruba deset procent žen, které se léčí se syndromem polycystických ovarií, podle WHO je to dokonce třináct procent. Číslo je ale trochu zkreslené, protože ukazuje pouze ty, které se už léčí, nikoli skutečně nemocné ženy.

Mezi nejčastější příznaky, které se s PCOS pojí, patří nepravidelná menstruace, nadváha, neplodnost a hyperandrogenismus. Při něm dochází, zjednodušeně řečeno, ke zvýšené produkci mužských hormonů, což se může projevovat jako zvýšená míra ochlupení v místech, která nejsou pro ženy tolik typické, nadměrným pocením, akné či vypadáváním vlasů jinak, než je u žen typické.

Zároveň je takto vyobrazována většina pacientek, což ale může být zavádějící. „Mám i pacientky, které jsou hodně štíhlé, tím je diagnostika obtížnější,“ varuje gynekoložka Katarína Lehnertová a dodává, že je důležité spojovat si mnohdy i zdánlivě nespojitelné syndromy.

Pozor na psychiku

Méně zjevnými projevy totiž mohou být i psychické problémy, jako jsou deprese či úzkostné stavy. Zkušenosti ze své praxe s tím má i Katarína Lehnertová, která, když k ní přijde pacienta například s nepravidelnou menstruací a zmíní se, že bere antidepresiva, zbystří, zda by se nemohlo jednat právě o syndrom polycystických ovarií. Nejen z toho důvodu je vhodné řešit s gynekologem i problémy, které nemusí s ženským zdravím na první pohled souviset.

Host MUDr.ování: MUDr. Katarína Lehnertová

Gynekoložka a IVF specialistika, studovala na Univerzitě Palackého v Olomouci, oboru gynekologie a porodnictví se věnuje od roku 2013 s přestávkou z důvodu mateřské dovolené.

Momentálně pracuje dva dny v týdnu ve FN Olomouc, jeden den se věnuje IVF na soukromé klinice a den ambulantní gynekologii.

Foto: Seznam Zprávy

Katarína Lehnertová

Na syndrom polycystických ovarií není lék. Léčba spočívá zejména v řešení konkrétních příznaků s patřičnými odborníky, a pak také v nemenší míře změnou životního stylu, která tkví hlavně v pohybu a zdravější stravě. Nejde jen o snížení tělesné hmotnosti, ale také srovnání inzulínové rezistence, která se se syndromem PCOS pojí.

Neznamená to, že by si žena už nikdy nemohla dát něco dobrého – z jednoho dortíku nebo skleničky vína ještě nikdy nikdo nepřibral. Důležitá je změna nastavení, které je ale pro pacientky mnohdy těžké. K absolvování této cesty může pomoci jak doktor, tak psychoterapeut nebo i některé pacientské organizace, jako jsou například Indiánky, se kterými spolupracuje i Katarína Lehnertová. Mnohdy je přínosné svůj problém sdílet, aby člověk pochopil, že v tom není sám, a pozitivní příklady stejně fungují nejlépe.

Jakých všech oborů se syndrom polycystických ovarií dotýká? A kdy nejčastěji dochází k jeho odhalení? Poslechněte si nejnovější díl MUDr.ování, ve kterém byla hostem Katarína Lehnertová.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:
Syndrom polycystických ovarií (PCOS)

Doporučované