Hlavní obsah

Přerušovaný půst může zvýšit chuť na sladké, říká lékařka

Foto: Shutterstock.com

„Lepší je řešit, co jíme, než to, kdy to jíme,“ říká lékařka. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Češi tloustnou a každý s tím bojuje, jak umí. Několik posledních let třeba přerušovaným půstem. „To však může být kontraproduktivní,“ varuje dietoložka.

Mírnou nadváhou, nebo dokonce obezitou trpí v České republice 70 procent mužů a 43 procent žen, jak uvádí Český statistický úřad, který každý rok na jaře mapuje životní podmínky zdejších obyvatel.

Čísla vycházejí z údajů za loňský rok, ale každý lékař potvrdí, že situace se nelepší. Spíš naopak. Češi tloustnou a každý s tím bojuje, jak umí. Několik posledních let třeba přerušovaným půstem. Jak ale říká v podcastu MUDr.ování odbornice na výživu, může to být kontraproduktivní.

Doktorka Václava Kunová studovala v dobách, kdy se obor výživa na medicíně ještě neučil. Proto se paralelně vzdělávala i v této oblasti, tématu se tak soustavně věnuje mnoho let. Díky tomu má bohaté zkušenosti s tím, co s člověkem dokáže udělat nesprávně nastavený jídelníček nebo přemíra snahy.

„U hodně lidí vídám únavu z diety. Člověk je fixován na okamžik, kdy si ráno stoupne na váhu. Očekává nižší číslo, ale ono tam není. Možná že od pondělí do pátku trochu klesá, pak přijde víkend a dotyčný si řekne, teď si dopřeju, protože co bych z toho života jinak měl. Takže v pondělí je zase tam, kde byl,“ popisuje odbornice typický začarovaný kruh, v němž se motá hodně lidí, kteří se snaží zhubnout. V tu chvíli je snadné podlehnout nabídce různých dietních programů typů koktejlů a polévek.

MUDr. Václava Kunová

Při studiu lékařské fakulty Univerzity Karlovy se paralelně vzdělávala ve Společnosti pro výživu.

Jako dietoložka se zúčastnila evropské výživové studie Diogenes, která zkoumala vliv výživy a genetiky na redukci váhy a následné udržení váhových úbytků.

Je autorkou mnoha knih o výživě.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Dietoložka Václava Kunová.

„Drastické ,pytlíčkové‘ diety upřímně nenávidím, protože nenaučí člověka nic. Navíc ne vždycky zhubnete tuk, často je to jen voda a svalová hmota,“ říká v rozhovoru doktorka Kunová. A připomíná, že zhubnout znamená hlavně porozumět tomu, jak různé potraviny ovlivňují děje v organismu i stravovací návyky.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Pokud pochopíme, že zelenina je hodně sytivá a bílkoviny udržují hladinu krevního cukru v normálu, nebudou nás přepadat záchvatovité chutě na jídlo, a to hlavně na sladké. Právě to se může stát, pokud člověk drasticky omezuje přísun živin.

„Slovo dieta by nemělo zaznívat příliš často. Protože knedlík se svíčkovou si můžete dát, i když se snažíte zhubnout. Jen je třeba to zasadit do kontextu ostatních jídel,“ vysvětluje princip zdravého hubnutí odbornice.

Čas nehraje roli

„Nikdo to za vás neudělá,“ vzkazuje odbornice všem, kdo mají tendenci hledat jednoduché návody na hubnutí. Tím pro někoho může být právě přerušovaný půst. Jenže i ten má svá příslovečná „ale“.

„Chcete-li nejen zhubnout, ale také vypadat dobře, to znamená bez známek únavy, je plynulé zásobení živinami výhodnější,“ říká doktorka Kunová.

Proč může být přerušovaný půst při hubnutí kontraproduktivní? Proč je lepší řešit, co jíme, než to, kdy to jíme? A v čem přeceňujeme pohybové aktivity? Celý rozhovor s odbornicí na hubnutí si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované