Hlavní obsah

Astronom Jiří Grygar: Bez vědy se lidstvo neobejde, spáchalo by sebevraždu

Hostem Ptám se já byl astronom a astrofyzik Jiří Grygar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

„Přijde doba, kdy se ukáže, že bez vědy bychom byli zase v době pravěké,“ říká český astronom, astrofyzik a popularizátor vědy Jiří Grygar, který letos oslavil 85. narozeniny.

Už během gymnaziálních let prý zjistil, že lidé o astronomii příliš nevědí, přitom si myslel, že se o dění ve vesmíru musí zajímat každý. Od 90. let se podle autora slavného populárně naučného seriálu Okna vesmíru dokořán vztah k vědě výrazně zhoršil. Nejen o tom Jiří Grygar hovořil ve speciálním vánočním vydání podcastu Ptám se já.

„Uctívání přírodních věd, zejména fyziky, vyvrcholilo v době, kdy Spojené státy a Sovětský svaz soupeřily o kosmonautiku. Už po tomhle vrcholu začali někteří lidé tvrdit, že na Měsíci nikdo nebyl, a už to letělo. Teď má věda problém. Bez vědy se ale lidstvo neobejde, spáchalo by sebevraždu,“ říká Grygar.

Sám se přitom stal jedním ze zakladatelů Českého klubu skeptiků - Sisyfos, který vznikl v polovině 90. let s cílem hájit poznatky a výsledky současné vědy a vystupovat proti šíření dezinformací. „Vždycky jsme bojovali proti lidem, kteří falešně chtějí informovat veřejnost. Ať už z hlouposti nebo úmyslně,“ vysvětluje Grygar.

Aktuálně se snaží Sisyfos postupovat i proti odpůrcům očkování a lidem, kteří popírají vědecká zjištění v oblasti boje s celosvětovou pandemií koronaviru. Ti navíc často vyzývají k nedodržování protiepidemických opatření. „To, co dokázali biologové a lékaři při prvním náporu té choroby a při vývoji vakcíny, je naprosto jedinečné. Dá se to přirovnat tomu, když Američané přistáli na Měsíci. A místo abychom jim děkovali a byli rádi, že máme takovouto zbraň, tak to lidé bagatelizují. To je nepochopitelné,“ kritizuje Grygar.

Podle něj může být problémem i fakt, že některé složité vědecké procesy není snadné lidem přiblížit. „Jsou to někdy hodně komplikované věci a i lidé, co to dělají, musí studovat mnoho let, aby se mohli do téhle práce pustit. A je to čím dál těžší, protože je věda složitější. Lehké otázky vyřešili naši předci a nám nechali těžké,“ vysvětluje astrofyzik. V každém oboru podle něj ale stále existují lidé, kteří dokážou vědu výborně popularizovat a vysvětlovat její problémy.

Jak těžké je vědu popularizovat? A co Jiřímu Grygarovi nejlépe pomohlo vysvětlovat složité problémy? Jaké objevy ho letos nejvíce překvapily a co by sám chtěl ještě prozkoumat?

Pusťte si rozhovor v úvodním videu nebo audiopřehrávači. Poslechnout si ho můžete i ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované