Hlavní obsah

Kubek: Z Ukrajiny přichází špatně léčení lidé. Peníze z pojistného budou chybět

Foto: Getty Images

Jak zvládnout nápor uprchlíků na české zdravotnictví? Odpovídal šéf České lékařské komory Milan Kubek (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •
Článek

České zdravotnictví sledujeme skoro každodenně kvůli pandemii covidu a teď mu připravila další zatěžkávací zkoušku válka na Ukrajině. Je české zdravotnictví dostatečně připraveno na příjem uprchlíků i nových lékařů a zdravotníků?

Hostem Ptám se já byl šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Lidé prchající před válkou na Ukrajině, kterých je v Česku asi 300 tisíc, se díky speciálnímu vízu dostávají do systému veřejného zdravotního pojištění a mají nárok na zdravotní péči. Personálu je ale dlouhodobě málo, proto teď ministerstvo řeší, jak dostat do nemocnic ukrajinské lékařky a lékaře co nejdřív.

Oficiální proces uznání lékařského diplomu z tzv. třetích zemí, tedy mimo Evropskou unii, je totiž poměrně zdlouhavý a také drahý. Ministerstvo zdravotnictví proto uvažuje, že by se lékařky z Ukrajiny mohly dostat na lůžková oddělení, aniž tento proces podstoupí. Dohlíželi by na ně ovšem čeští kolegové a kolegyně. S návrhy na zjednodušení složité byrokracie přichází i Česká lékařská komora.

Protnou se představy jejího vedení a vlády? A jak na kvalitu českého zdravotnictví dopadne snížení plateb za pojištěnce?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu:

Hostem Ptám se já byl šéf České lékařské komory Milan Kubek (ilustrační foto).Video: Seznam Zprávy

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Je třeba položit si otázku, komu chceme pomáhat – jestli uprchlíkům, nebo chceme řešit svůj problém, že se o ty uprchlíky nemá kdo starat. Pokud nám jde o to, abychom lékaře co nejrychleji zapojili, měli bychom odstranit administrativní bariéry, postarat se jim o děti, zajistit jim ubytování a zaplatit jim kurzy češtiny. Pak by měli jít do kurzu medicíny, tedy do kurzu přípravy na zkoušku v českém jazyce, který se dělá ze čtyř základních oborů. Poté co zkoušku složí, může lékař pracovat jako lékař v české nemocnici za stejných podmínek jako český lékař. Není nijak diskriminován.

2:30 – K 1. březnu máme 693 lékařů a lékařek, kteří vystudovali na Ukrajině. Základní problém před zkouškou je ale povinná praxe, těm lékařům ale praxe nechybí, oni neumí česky. Chceme-li, aby se ti lidé nejrychleji dostali do procesu, nesmíme jim klást překážky například v podobě té praxe. Ministerský plán stáží je tak zcela kontraproduktivní. My si z Ukrajinců nemáme dělat poskoky, lacinou pracovní sílu, která nebude mít jiné uplatnění na trhu. My jako Česká lékařská komora se k nim chceme chovat férově, aby co nejrychleji byli plnoprávnými členy naší komory. U jazyka samozřejmě nemůžeme slevit.

5:00 – My nevíme, kolik lékařů mezi uprchlíky je. Vypadá to, že jich bude málo, protože nechtějí svoji zemi opustit v takovou chvíli.

6:00 – Je otázka, jestli počítáme s tím, že Ukrajinci u nás zůstanou, nebo po několika měsících odejdou. Lidé, kteří s tím zkušenost mají, říkají, že většina uprchlíků, kteří ze země odešli, už se nikdy nevrátí. Dokonce můžeme očekávat i scelování rodin – tedy že později za ženami přijdou jejich muži.

7:00 – A co zkoušky v angličtině, to by nepomohlo? Většina pacientů ani zdravotnického personálu se anglicky nedomluví. Ve všech zemích EU se zkoušky skládají v jazyce té země. Ani cizinci, kteří studují v Česku, nemohou nastoupit v tuzemsku do praxe bez českého jazyka.

8:40 – Některé lékařky by mohly zkoušky zvládnout i během jednoho roku.

9:00 – Je to taková cesta, jak levně a rychle získat lékaře. Šest let trvá studium medicíny a dalších pět let atestace. Teď přichází vystudovaní lékaři, kteří mají praxi, a jediné, co potřebují, je se naučit česky a dokázat, že si pamatují tolik, co absolventi lékařských fakult. Medicína na Ukrajině je ale na mnohem horší úrovni než u nás. Ti lidé za to nemohou, ale měli bychom jim dát šanci, aby u nás mohli najít budoucnost.

10:30 – Uprchlíci řeší akutní problémy – respirační infekce, průjmová onemocnění. Když je někdo několik dní na útěku, na jeho zdraví se to podepíše. Ale postupně budou lékaři zjišťovat, že ti lidé jsou nedostatečně léčeni – mají nemoci, o kterých nevědí, nebo byli léčeni neadekvátně. Budou sem přicházet podléčení a špatně léčení lidé, kteří využijí svého práva na zdravotní péči.

12:00 – Na Ukrajině je desetkrát větší výskyt tuberkulózy, je to země s jedním z nejvyšších výskytů HIV v Evropě. Ty problémy tam jsou, je třeba přistupovat k tomu racionálně, ale vysvětlovat to společnosti, aby se toho nechytili populističtí extremisté.

13:30 – Děti, které jdou do mateřských škol, musí být povinně očkované, u škol už to tak kvůli povinné docházce není. Ale pokud není možné očkování doložit, děti by měly být přeočkovány.

15:15 – Plán na snížení platby za pojištěnce připraví pojišťovny o 14 miliard korun. Může to způsobit velký problém ve zdravotním pojištění. Už teď debatujeme nad úhradami na příští rok, pan ministr tvrdí, že pojišťovny mají peněz dost, s tím se na ně obrátím, ale nevím, jestli pochodím. Pojišťovny rezervy rozpustí už letos, pojedou na dluh. Pan ministr Válek sice tvrdí, že platba za pojištěnce bude valorizována, ale je to jen vágní příslib.

18:00 – Policie obvinila lékaře a psychiatra Jana Cimického z desítek případů znásilnění a vydírání žen. Jak to vnímáte? Základní chyba je, že to žádná z žen včas nenahlásila. Věříme ale, že policie dotáhne případ k soudu.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované