Hlavní obsah

Ombudsmanka Seznam Zpráv: Mít takový systém v televizi, využila jsem ho mockrát

Hostem Ptám se já byla ombudsmanka redakce Seznam Zpráv, slovenská novinářka a moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová.Video: Veronika Sedláčková , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Redakce Seznam Zpráv se rozhodla posílit zdravé pracovní prostředí a pocit bezpečí svých členů a přijala několik opatření. Jedním z nich je i post ombudsmanky. Co vše bude mít na starost?

Hostem Ptám se já byla ombudsmanka redakce Seznam Zpráv, slovenská novinářka a moderátorka, která aktuálně působí ve slovenském deníku SME, Zuzana Kovačič Hanzelová.

Novinářka a moderátorka ze slovenského deníku SME Hanzelová se stala ombudsmankou redakce Seznam Zpráv od února letošního roku. Dohlížet bude na na zdravé a bezpečné prostřední v redakci a pomáhat jejím členům řešit případné krizové situace.

Nový institut přichází po konfrontaci redakce se situací, kdy se jeden její člen nevhodně choval vůči členkám redakce. Vedení redakce proto okamžitě rozhodlo o jeho propuštění.

Důvěru a bezpečnější prostor pro členy Seznam Zpráv, se ale snaží redakce budovat rovnou na několika úrovních. Nově, pokud je kterýkoliv redaktor nebo jiný pracovník s něčím nespokojen, může se obrátit jak na ombudsmanku, tak na několik zmocněnců z řad redaktorů nebo svůj podnět zaslat do schránky důvěry.

„Seznam Zprávy vykoply důležité téma, a to je velmi pozitivní. Můžeme nastavit poměrně vysoký standard. Já mít takový systém ve veřejnoprávní televizi, určitě bych se na něj obrátila víckrát,“ komentuje kroky redakce v rozhovoru Hanzelová.

Jakým problémům se bude ombudsman redakce věnovat? A jak obecně se daří v médiích nastavovat bezpečnější prostor pro práci?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu, audiu, nebo své oblíbené podcastové aplikaci.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Moji náplň práce teprve ukáže praxe. Je to novinka pro mě i pro Seznam Zprávy. Představa ale je, že když bude mít někdo problém, se kterým se nebude chtít obrátit na nadřízeného, může se obrátit na mě. Jsem ráda, že to vzniklo, protože to není samozřejmé.

1:30 - Česká média sleduji. Poslední roky jsem byla v redakční radě Seznam Zpráv, takže jsme společně řešili spoustu věcí, ale nemám tam žádné kamarádské vazby. Jsem ten externista, který se na to dívá shora.

3:00 - Byla bych nerada, kdyby se má práce zužovala jen na sexuální obtěžování. Týká se to čehokoliv, co se nedá vyřešit mezilidským hovorem, třeba jako když se dva lidé pohádají. Mohou nastat situace, kdy nadřízený může mít osobní spor s podřízeným, který se mu nepodaří řešit. Počítám ale, že se na mě obrátí i lidé, kde si řeknu, že to není věc, kterou bych měla řešit.

5:00 - Nemůžeme se tvářit, že problém s obtěžováním se stal pouze v Seznamu. Mám dobré vztahy s mnohými českými novináři a poslouchám příběhy z mnohých redakcí, které jsou dost strašné. Je to hlubší problém ve společnosti a ve více redakcích. Seznam Zprávy se k tomu postavily čelem, já neznám na Slovensku médium, které by na hodinu někoho vyhodilo kvůli takové věci, většinou se to tutlá nebo se to nějak zazdí. Ráznými kroky vedení Seznam Zpráv jsem naopak příjemně překvapena a výsledkem je ještě bezpečnější prostředí. Je to velmi následováníhodné.

8:00 - I já jsem byla ve složité situaci, ve 23 letech jsem také dostávala návrhy od poslanců v parlamentu a nevěděla jsem, co s tím dělat. Byl to nový svět, byla jsem mladá, a byli to mocní muži. Ta dynamika nebývá jednoduchá věc. Myslím ale, že bychom neměli házet zodpovědnost na ty ženy, ale firmy mají vytvořit bezpečný prostor. Ta dynamika se musí otočit tak, jak se teď snaží v redakci Seznam Zpráv.

9:00 - Jak nastavit pocit důvěry? Jako novinářka mám zkušenost s chráněním zdrojů. Dlouhé roky navíc hovořím o nepravostech i obtěžování a snad to bude signál, že to neberu na lehkou váhu. Počítám navíc, že jednou za dva měsíce přijdu do redakce i osobně. Ten systém ale doladíme.

13:30 - Rozumím, že ne každý chce jít s kůží na trh, když se mu něco děje, proto bude dodržena maximální anonymita.

17:00 - Seznam Zprávy vykoply důležité téma, a to je velmi pozitivní. Můžeme nastavit poměrně vysoký standard. Já mít takový systém ve veřejnoprávní televizi, určitě bych se na něj obrátila víckrát. Nikdy jsem ho ale k dispozici neměla.

18:00 - Chápu hněv českých novinářek, že je to možná špička ledovce, ale Seznam Zprávy v tomto obstály. První těžkou zkoušku má Seznam za sebou a teď dolaďuje kolečka, aby to bylo lepší.

19:30 - Nemáte obavu z osobnějších útoků? Nezažila jsem nic horšího než to za poslední rok. To, že se polarizuje společnost, je vidět ve výhružkách, které mi chodí. Není to lehké, „hate“ zažívám deset let, ženy to mají těžší, ale teď je to bohužel extrém. Ten vrchol mám ale za sebou a nemyslím, že by mě mohlo něco překvapit.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované