Hlavní obsah

Kolář: Chceme využívat ruské majetky. Vyvlastnění je jen jedna z cest

Hostem Ptám se já byl starosta Prahy 6 a poslanec TOP 09 Ondřej Kolář.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Spor o ruskou školu v pražské Bubenči by měla řešit vláda. Praha 6 by v ní ráda poskytla zázemí ukrajinským dětem. Jak toho chce docílit?

Hostem Ptám se já byl starosta Prahy 6 a poslanec TOP 09 Ondřej Kolář. (Upozornění: V živě vysíleném rozhovoru zazněly vulgární výrazy.)

Až na vládní úroveň se dostal spor o jednu školu v pražské Bubenči. Budova totiž patří ruské ambasádě a je prázdná od loňska, kdy musela republiku opustit řada pracovníků velvyslanectví. „Čištění ambasády“ následovalo po odhalení, že za útokem ve Vrběticích stáli agenti ruské tajné služby.

Poslanec a starosta šesté pražské části Ondřej Kolář navrhuje, aby se škola otevřela ukrajinských žákům a studentům. Oslovil kvůli tomu ruského velvyslance – a jak se dalo čekat, bez úspěchu.

Nápadu se ovšem úplně nechytilo ani české Ministerstvo zahraničí. Ministr za Piráty Jan Lipavský upozorňuje, že školu není možné využít bez souhlasu ruské ambasády. Česko by prý porušilo mezinárodní právo. Pražský magistrát chce proto vyzvat vládu, aby připravila zákon, který by majetková práva ruského velvyslanectví omezil.

Opravdu resort zahraničních věcí vymýšlí hlavně důvody, proč nápad nejde uskutečnit? Nebo už sledujeme začátek kampaně před podzimními komunálními volbami, které se nevyhnou ani Praze?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 - Podařilo se nám téma otevřít na jednání pražského zastupitelstva, které naši snahu usnesením podpořilo. To usnesení vyzývá vládu, aby přijala zákon, kterým omezí vlastnická práva Ruské federace. Já si ale dokážu představit i jiné cesty.

2:13 - Pobaltské státy chtějí toto téma otevřít na půdě Evropské unie, chtějí aby evropské státy přijaly něco jako „lex Putin“, který by umožňoval sáhnout i na ruské státní majetky. My jsme uvalili docela tvrdé sankce na ruské soukromé osoby nebo právnické osoby, ale to není všechno. Tu válku, kvůli které tohle všechno děláme, vede Rusko. Je potřeba si říct, že musíme potrestat i Rusko jako takové. Buď jim ty majetky rovnou zabavovat, což bych viděl jako nejkrajnější možnost, a nebo dosáhnout toho, aby ty majetky sloužily k tomu, k čemu mají, a toho lze dosáhnout třeba omezením vlastnických práv nebo uvalením nucené správy.

3:40 - Česko by nepřestalo být právním státem. Rusko je agresorem a chová se k nám jako k nepřátelskému státu.

4:00 - Podívejme se do Polska. Polsko sáhlo k naprosto bezprecedentnímu kroku, který spočívá v tom, že omezilo ruské ambasádě ve Varšavě přístup k účtům, vlastně je odstřihlo od peněz. Zdůvodnili to tím, že nechtějí sponzorovat a umožňovat přístup k penězům někomu, kdo se podílí na vraždění Ukrajinců. My si musíme říct, jestli vztahy s Ruskem vůbec chceme narovnávat. My teď máme unikátní příležitost vymanit se z postkomunistického dědictví.

5:30 - S Ruskem máme podepsáno několik bilaterálních smluv, které upravují vztahy k našim majetkům v Moskvě a ruským majetkům tady v Praze. Ty smlouvy nejsou nevypověditelné. My si musíme říct, zda chceme držet majetek v Moskvě v takovém rozsahu, v jakém tam je, nebo jsme ochotni se ho vzdát i za cenu, že o něj přijdeme. My tam máme Český dům, ale vlastně ho nepotřebujeme.

6:00 - Majetky tady nemusíme získávat, cílem je být schopný je využít a využít je tak, aby sloužily k uspokojení veřejných potřeb.

7:00 - Zmínil jste už dřív vyvlastnění budovy jako možné řešení. Mluvčí resortu zahraničí Lenka Do upozornila, že „Vyvlastňování majetku provádí podle příslušného zákona nikoli Ministerstvo zahraničních věcí ČR, ale obec.“ Jako starosta městské části, kde se ruská ambasáda nachází, můžete říct, jestli se Praha 6 do tohoto procesu pustí? My jsme si nechali zpracovat právní analýzy, a proto hlavní město vyzývá vládu, aby přijala speciální zákon. Vyvlastňování nedělá Ministerstvo zahraničí, ale považoval jsem za nezbytné ho informovat o těchto krocích. Panu ministrovi jsem nabídnul veškerou součinnost, ale nedostal jsem jasnou odpověď, zda můžeme, nebo nemůžeme v procesu pokračovat. Nechci dělat kroky, které ohrozí naše vztahy s Ruskem, i když myslím, že už dávno neměly být na tak vysoké úrovni.

8:30 - V odpovědi ministra Jana Lipavského nevidím, zda ČR chce tuto situaci řešit, nebo nechce. Je tam napsáno, že je situace složitá. Ale musíme si říct, zda na to máme odvahu. A my máme tu potřebu na Praze 6, každý den nám přibude s příchodem uprchlíků jedna třída školou povinných dětí. A je tu i jistá podpora veřejnosti.

11:00 - Proces jsme nezahájili, potřebujeme jasné stanovisko vlády, jestli vůbec je ochotná o tom uvažovat, nebo ne. Když řekne že ne, nemá smysl zahajovat vyvlastňovací proces. Pokud bude souhlasit, je třeba si říct, jestli na to půjdeme cestou speciálního zákona, nebo si řekneme, že ten majetek chceme získat do vlastnictví Česka například formou vyvlastnění.

12:00 - Měsíc čekat nemůžeme, 1. září musíme mít prostory pro tisíc dětí.

13:00 - Nebýt Miloše Zemana, nestane se z nás takový bezpeční přístav pro ruské tajné služby i pátou kolonu. Celé své prezidentství režim podporoval a sloužil jako trojský kůň pro ruské aktivity. A nemůžu uvěřit, že by teď přehodnotil polovinu dosavadní politické kariéry. Jsou kolem něj stále lidé, kteří nám neumožňují smířit se s tím, že by otočil.

15:00 - Jak vnímáte prezidentskou milost pro Miloše Baláka? Je to ten starý dobrý Miloš Zeman, který je furt stejný. Začal brnkat na jinou notu, protože se to nehodí, ale teď nám všem ukázal vztyčený prostředníček.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované