Hlavní obsah

„Možné to není, ale pravda to je.“ Když nevysvětlitelný úkaz zaskočil hasiče

Foto: Profimedia.cz

Podle popisu hasičů měl dům vymlácená všechna okna a dveře (ilustrační foto).

Reklama

Článek

Události, které se staly na českých vesnicích a dodnes nemají jasné vysvětlení. Všechny ale mají podobný scénář: někdo nahlásí samovolný pohyb nábytku v domě, praskání oken či vznik požárů. Případy jsou historické i ze současnosti.

Výmysl, paranormální jev, nebo logicky vysvětlitelná věc? Úkaz, při kterém se samovolně pohybuje nábytek, praskají okna či vznikají požáry. Podle některých se může jednat o projev poltergeista neboli lomozícího ducha. Skeptik to odmítne, ale co když jev pozoruje více lidí najednou?

A jeden z takových případů, kde svědectví podali nejenom lidé z domu, ale i třetí osoby, se stal v roce 2006 v Bobrové na Vysočině. Vše začalo tím, že v jednom z rodinných domů začaly praskat žárovky. Na místo několikrát přijeli pracovníci distributora elektřiny, ale vůbec nic nezjistili.

Vše potom vyvrcholilo dvěma nocemi, kdy popraskala všechna okna, pak se pohyboval i nábytek. V domě tehdy byla okna s dvojitým zasklením. „Místní popisovali, že to bylo, jako kdyby to okno explodovalo zevnitř. Protože vnější sklo se vysypalo ven, vnitřní dovnitř,“ popisuje v podcastu Skutečné české záhady novinář Jaroslav Mareš.

Na místo tak byli povoláni hasiči. A podle jejich svědectví se na místě děly opravdu zvláštní věci. „Barák je komplet bez oken, bez dveří, bez všeho. (…) Vchodové dveře se samy vysadily z pantů a spadly na zem. Před mýma očima. (…) Možné to není, ale pravda to je,“ zní na nahrávce rozhovoru velitele zásahu s operačním střediskem hasičů.

+10

Šlo o dům, který obývaly tři generace. Ten, na koho to mělo být tehdy navázáno, byl třináctiletý chlapec, který v tom domě žil se svou matkou a s prarodiči. Podle svědectví jedno z hasičů se tyto zvláštní věci děly právě v přítomnosti tohoto chlapce.

Hasiči po obhlídce nemovitosti hlídali ještě přes noc. Jeden z nich dnes tvrdí, že při jeho obchůzce se například sám vznítil zimní kabát pověšený na stěně a spustil se kohoutek s vodou.

Události v Bobrové připomínají situaci, kterou v polovině 80. let řešily úřady v Bohučovicích na Opavsku. V domě rodiny Smolkových se začaly samovolně pohybovat a rozbíjet předměty. Smolkovi tak šli na tehdejší národní výbor a stěžovali si, že jim v domě někdo ničí vybavení.

Poslechněte si předchozí díl série:

Na místo se tedy postupně vydalo několik pracovníků z národního výboru, kteří tomu nejprve odmítali uvěřit. Později ale uznali, že události postrádají logického vysvětlení. Tehdy v domě žily tři generace: dědeček, rodiče a jedenáctiletý Tomáš.

Jeho otec sepsal svědectví, které se dochovalo v opavském archivu, kde se mimo jiné píše: „Knihovna se odsunula i s knihami z rohu místnosti doprostřed pokoje. Otevřely se dveře prádelníku a prádlo vypadlo na zem. Židle okolo stolu se začaly posouvat, květiny spadly z květinového stolku na zem.“ Podle dobové fotodokumentace (viz galerie výše) se odlupovaly ze stěny i celé kachlíky, hořel i gauč.

Jak reagoval komunistický režim na události v Bohučovicích? A jaké podobně záhadné události zná česká historie?

Poslechněte si čtvrtý díl nové série v přehrávači v úvodu článku.

Skutečné české záhady

Podcastová série Josefa Klímy a Jaroslava Mareše o vyřešených i nevyřešených případech naší historie.

Odebírejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované