Hlavní obsah

Trafika: Dopadne Ukrajina jako Čestmír Mázl?

Foto: Seznam Zprávy

V kvízu Trafika soutěží literární influencerka Karolína Meixnerová, známá jako Co je Zoe, a influencer ve výslužbě Jonáš Čumrik.

Reklama

Článek

Nestíháte číst všechny zprávy o dění v Česku i ve světě? Právě proto je tu podcast Trafika. Co je pravda a co blud dnes ve zpravodajském kvízu Konstantina Sulimenka hádali influenceři Karolína Meixnerová (Co je Zoe) a Jonáš Čumrik.

Situace na Ukrajině zůstává napnutá a i přes uklidňování vládních představitelů se Ukrajina připravuje na potenciální ruskou invazi. Evropské země zatím připravují dodávky zbraní a munice ukrajinským partnerům. Tedy kromě Němců, kteří se rozhodli darovat pacifičtější výstroj – přilby. Čemuž naši dnešní hosté odmítali uvěřit.

„Jako že jim řekli, vezměte si ty helmy, až na vás budou padat bomby? To mi přijde jako moc černý humor i na Němce,“ glosuje Meixnerová, která tipovala, že Německo přispělo spíše proviantem.

V Trafice jsme ale rozebrali téma německého přístupu k ukrajinské otázce i z vážnějších úhlů. A nezůstali jsme jen u toho.

V médiích se tento týden řešilo hned několikrát využívání knih ve výuce. Škola v Tennessee totiž zakázala používat ve výuce Pulitzerem oceněný komiks Maus o holokaustu, protože v něm padají sprostá slova. Podle nové akademické studie z Británie je zase nevhodné ve školách číst Chlapce v pruhovaném pyžamu, román o fiktivním přátelství židovského chlapce se synem velitele nacistického tábora.

Důvody se rozcházejí, téma zůstává stejné: mají se stahovat knihy zobrazující historické události z osnov?

„Jediný důvod, proč by se nějaká taková kniha měla zakázat, je podněcování k nenávisti,“ říká jasně Meixnerová, která se na sociálních sítích pod účtem Co je Zoe snaží mladším generacím přiblížit spisovatele z dob českého národního obrození.

„Obecně si nemyslím, že by se mělo něco vylučovat,“ hodnotí Čumrik, „spíš na základě kontextu dovysvětlovat mladým žákům tehdejší svět, aby pochopili, proč dílo vzniklo a třeba i proč dnes nemá mít takovou pozornost.“

„Já se s tím, jak učitelé přistupují k výuce, setkávám každý den,“ dodává Meixnerová, „píší mi sledující ‚ale nám paní učitelka říkala, že Božena Němcová byla běhna‘. Někteří vyučující mají tendence používat tyhle stereotypy, protože je to jednoduché. Lepší by bylo, kdyby vyučující řekl ‚ano, Božena Němcová spala s více muži, ale protože tohle, tohle a tohle‘,“ vysvětluje potřebu kontextualizace historických faktů.

Poslechněte si předchozí díl podcastu

Trafika nemohla také vynechat nejdůležitější mediální událost posledních dní – konec Čestmíra Mázla v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Po 17 letech se ho scénáristé rozhodli odepsat a připravili si pro něj dramatickou smrt v Mexiku.

Proč do Střední Ameriky tento zkušený lékař ale vůbec jel? „Tady bych prosím chtěl využít přítele na telefonu – volám babičce,“ glosuje Čumrik.

Vyhrály v kvízu o událostech minulého týdne ledové analytické schopnosti Jonáše Čumrika, nebo zvítězila intuice Karolíny Meixnerové? Nebo se oba nechali nachytat fake news?

To zjistíte v plné verzi podcastu Trafika. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Trafika

Konstantin Sulimenko a jeho hosté se v zábavném kvízu ohlíží za důležitými i bizarními událostmi uplynulého týdne.

Poslouchejte každou neděli na Podcasty.cz, na Rádiu Expres FM a Seznam Zprávách a také ve všech podcastových aplikacích.

Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované